Ново лекарство срещу рак дава добри резултати още в начален етап на клиничното му изпитване. Berzosertib е от нов клас лекарства срещу рак, известни като ATR инхибитори. Действието на препарата е насочено към това да възпрепятства способността на раковата клетка да „поправя“ ДНК.

 

ATR инхибиторите блокират функцията на ART протеина, който се използва от раковите клетки, за да фиксират увредената ДНК, вследствие на което и се получава ракова формация.Смята се, че увреждането на ДНК на клетките е причината за развитието на рак и че намирането на средства, чрез които да се предотврати раковата намеса в ДНК може да спре развитието на болестта.


При изследването се констатира, че при половината пациенти, на които е даден берзосертиб ракът е спрял да расте. При двама той е изчезнал.

 

Изследователите споделят, че е необичайно да се наблюдава клиничен отговор в такива ранни етапи на изпитване на бъдещ медикамент. 
Резултатите са представени в Journal of Clinical Oncology.


По думите на ръководителя проф. д-р Йохан де Боно от Института за изследване на рака в Лондон, това е първото изследване, което тества безопасността на ново семейство целеви лекарства срещу рак и е окуражаващо, че се отчитат реакции на такъв ранен етап.


При първа фаза на изпитанията бъдещият медикамент се е прилагал самостоятелно или с химиотерапия. В него са участвали 40 души с напреднал рак. 


На следващ етап учените са успели да изведат безопасните дози, които могат да се прилагат от препарата при лечението. Екипът е наблюдавал леки странични ефекти.


При половината от доброволците туморите са спрели да растат. Най-много ползи са наблюдавани в групата, при която е провеждан комбиниран вариант с химиотерапия. При 15 от 21 участници се отчита стабилизиране на заболяването. 


При един пациент с напреднал рак на червата туморът изчезнал и в продължение на 2 години след приема на медикамента не се наблюдал рецедив. 


При пациентка с овариален рак, при която е приложен новият медикамент в комбинация с химиотерапия, след неуспеха с друг, се констатирало свиване на тумора.


От резултатите е развълнуван и проф. Пол Уорман, главен изпълнителен директор на Института за изследване на рака, който споделя пред Express, че очаква с нетърпение резултатите от последващите допълнителни изследвания на медикамента. 


Повече за лекарството можете да намерите в:

https://www.oncology-central.com/news/berzosertib-new-precision-medicine-shows-promise-in-advanced-tumors/
https://www.icr.ac.uk/news-archive/researchers-reveal-discovery-of-new-cancer-drug-fadraciclib
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0234103
https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(20)30180-7/fulltext