Астматиците и хората без астма имат еднаква честота на хоспитализиране заради коронавирусна инфекция, според изследване, чието публикуване в рецензирано издание предстои.1


Изследването е на здравната система на Бостън. В него медиците са сравнили данните на 562 пациенти астма и 2686 без, които са били диагностицирани с COVID-19. И в двете групи честотата на нуждаещите се от болнично лечение е еднаква и варира между 18 и 21%. Екипът отбелязва, че необходимостта от механична вентилация на белите дробове в групата на астматиците дори е по-ниска, 3% на 4%.


Нещо повече, изследователите с изненада установяват, че рискът от фатален изход при пациентите с астма е 70% по-малък от останалите. Всички 44 хоспитализирани пациенти с тежка астма оцеляват от коронавирусната инфекция.Предположенията на изследователите са, че вероятно лекарствата, които приемат при астма, като кортикостероиди имат някакъв защитен ефект срещу коронавируса. 


Преглед на 15 изследвания от различни страни на учени от Университета на Колорадо също не намират повишен риск за тежко протичане на COVID-19 и смъртност сред астматиците. Те също така отбелязват, че вероятността да се нуждаят от командно дишане не е по-голяма отколкото при останалите.2 


В препоръките на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ (CDC)3  е залегнало, че средната и тежка форма на астма могат да играят роля на натоварващ фактор относно протичането на коронавирусната инфекция и нейното усложняване.


Тези препоръки се основават на по-ранни изследвания, при които се отчиташе, че астмата утежнява протичането на COVID-19


Такова изследване беше проведено от Университетския медицинския център „Ръш“, при което се установяваше, че астматиците прекарват на апаратна вентилация средно пет дни повече, особено в случаите, когато състоянието е съпроводено със затлъстяване. Това са били пациенти на възраст между 20 и 59 години, приети в болница между 12 март и 3 април.


Тогава научният екип докладва в Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice, че пациентите с астма и затлъстяване заболели от COVID-19 са по-склонни да развият необходимост от продължителна механична вентилация. Новите данни са различни.

 

Източници:

1. www.medrxiv.org

2. www.atsjournals.org