Ефектите на аспирина

 

Анализирайки резултатите, изследователите установиха, че употребата на аспирин независимо от други фактори и заболявания е свързана с 26% повишен риск от поставянето на нова диагноза сърдечна недостатъчност. (Към първа част на материала)


 

Те са стигнали до това заключение, след като са изследвали профилите на различни пациенти и са установили, че заболяването не се е появило поради други фактори като възраст, индекс на телесна маса, тютюнопушене, консумация на алкохол, високо кръвно налягане, високи нива на холестерол или кръвна глюкоза.

 

За по-нататъшна проверка на резултатите, те са повторили анализите, след като са изключили от изследваната група пациенти с анамнеза за сърдечносъдови заболявания.

 

Установило се е, че при при 22 690 участници - 74% без диагностицирани сърдечносъдови заболявания, употребата на аспирин е свързана с 27% повишен риск от сърдечна недостатъчност.

 

Това е било първото мащабно проучване, което изследва връзката между употребата на аспирин и сърдечната недостатъчност при хора със и без диагностицирани сърдечни заболявания и наличие на поне един рисков фактор, пояснява д-р Блерим Муджай от Университета във Фрайбург, Германия и първи автор на изследването.

 

Аспиринът се използва често в наши дни, в проведеното проучване един от четирима участници е приемал лекарството.

 

В тази изследвана група, употребата на аспирин е била свързана с проява на сърдечна недостатъчност, независимо от наличието на други рискови фактори, продължава д-р Муджай.

 

С тези данни от проучването, становището е ясно - аспиринът трябва да се предписва с повишено внимание при хора със сърдечна недостатъчност или рискови фактори за развитие на това състояние, заключава той.

 

Сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност е крайната последица от редица сърдечни заболявания.

 

Сърцето не е в състояние да изпомпва достатъчно кръв, не се задоволяват кислородните нужди на организма и това е свързано с висока смъртност.

 

Тъй като не достига достатъчно кръв до всички тъкани, пациентът се чувства уморен и има затруднено дишане дори при най-малкото усилие.

 

Хипертонията или коронарната артериална болест са два примера, които увеличават риска от сърдечна недостатъчност.

 

Но има и други нарушения, лоши навици и рискови фактори, които също изтощават сърцето. Тютюнопушене, прием на алкохол, затлъстяване, високи нива на лош холестерол или диабет са някои от тях.

 

Източници:

www.sabervivirtv.com

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ehf2.13688