Аспиринът е едно от най-широко използваните лекарства в света. Дотолкова, че рисковете са намалени и се приема много често без рецепта.

 

Въпреки това, проучване, представено в Испанското кардиологично дружество, предупреждава, че хората, които пушат или страдат от затлъстяване, трябва да внимават, когато приемат това лекарство, особено ако го правят често.


 

Наличието на поне един сърдечносъдов рисков фактор, например тютюнопушене или високо кръвно налягане, съчетано с прием на аспирин, увеличава риска от развитие на сърдечна недостатъчност с 26%

 

Това е първото проучване, което показва, че сред хората с поне един рисков фактор за сърдечна недостатъчност, тези, които приемат аспирин, са по-склонни да развият състоянието по-късно, отколкото тези, които не приемат лекарството, отбелязва д-р Блерим Муджай от Университета във Фрайбург, Германия и първи автор на изследването.

 

Аспирин - първото нестероидно противовъзпалително средство

 

Аспиринът е нестероидно противовъзпалително средство (НСПВС). Това беше първото открито НСПВС и има повече от 100 години история.

 

Аспиринът - ацетилсалициловата киселина, съдържа салицилат, който се получава от кората на върбата. Използването му датира от 400 г. пр.н.е, по времето на Хипократ, когато кората от върба се е дъвкала с цел облекчаване на възпаление и треска.

 

Около 35 000 тона аспирин се консумират годишно, което го прави едно от най-популярните лекарства.

 

Обикновено се използва като болкоуспокояващо за облекчаване на главоболие, менструални спазми, настинки или навяхвания.

 

Антипиретичното му действие е полезно за намаляване на температурата. Освен това има и  противовъзпалително действие.

 

Може да се използва като антикоагулант. Хората с висок риск от образуване на тромбози, инсулти и инфаркти могат да използват дългосрочно ниски дози аспирин, стига лекарят им да го препоръча.

 

Рискови фактори за развитие на сърдечна недостатъчност

 

Влиянието на аспирина върху сърдечната недостатъчност е спорно и не е съвсем ясно.

 

Ето защо изследователите се заеха да проучат дали употребата на аспирин може да увеличи риска от развитие на това заболяване при хора с по-висока предразположеност.

 

За целта са анализираха случаите на 30 827 души. Те са били на 40 или повече години, със средна възраст 67, не са имали сърдечна недостатъчност в началото на проучването, но са имали един или повече от следните рискови фактори:

 

  • Тютюнопушене
  • затлъстяване
  • високо кръвно налягане
  • висок холестерол
  • диабет
  • сърдечно-съдови заболявания.

 

Участниците са били класифицирани в две големи групи в зависимост от това дали приемат или не аспирин.

 

В началото на проучването общо 7698 участници - 25%, са приемали аспирин.

 

По време на 5,3-годишното проследяване, 1330 участници са развили сърдечна недостатъчност.

 

Източници:

www.sabervivirtv.com

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ehf2.13688