Американски изследователи са установили, че приемът на аспирин от пациентки, преживели онкологично заболяване на гърдата, предпазва от рецидив на болестта и получаването на разсейки в други органи.Според изслеването, публикувано в Журнала по клинична онкология, приемът на аспирин понижава риска от фатален изход при пациентки с рак на гърдата.
 

 

Резултатите се базират на данни, събрани от повече от 4000 медицински сестри,които редовно са приемали аспирин, за да се справят с проблеми със сърцето.
 Резултатите показват, че жените, приемащи редовно аспирин имали 50% по-малък шанс за фатален изход при възникване на онкологично заболяване, както и 50% по-малка вероятност разсейки.
 

 
„Това е първото изследване, което показва, че аспиринът може значително да намали риска от разпространение на рака или смърт при жените, които са лекувани за начален стадий на рак на гърдата“, категорична е доктор Мишел Холмс от Харвардското медицинско училище, ръководила изследването.
 


Според авторите на изследването, ако откритието се потвърди при клинични изследвания, разпространеното хапче може да стане „евтино и относително безопасно средство да се помогне на жените с рак на гърдата да живеят по-дълъг и по-здрав живот“. Други лекарства от същия клас като аспирина може да имат подобен ефект, но засега няма достатъчно данни.
 


Екипът на Холмс подчертава, че пациентите не трябва да приемат аспирин, докато се подлагат на лъчева или химиотерапия поради риска от странични ефекти. Аспиринът може и да причини кървене в стомаха, така че трябва да се приема под лекарско наблюдение.