Малко известен факт е , че ацетилсалициловата киселина, по-позната днес като  “Аспирин” е била използвана в древността. Още Хипократ е извличал киселината от върбова кора, за да облекчава главоболие и температура.
 


За първи път медикамента е синтезиран през 1897 г. от немския химик Феликс Хофман, който търсел по-ефикасно и поносимо антиревматично лекарство за баща си.
 


През 1899 г. фармацевтичната фирмата “Байер” започва масовото производството на препарата с название “Аспирин”. В началото медикамента бил представян само като обезболяващо и противовъзпалително средство за понижаване на високата  температура.
 За повече от век след като започнало масовото прилагане на аспирина, учените са установили още много и различни приложения на този медикамент. Всичко негови лечебни качества го правят уникален в историята на фармацията.
 

В световен мащаб се употребяват повече от 40 000 тона от този препарат за една година.
 


Въпреки дългогодишната си употреба, аспиринът все още крие  много тайни. Неговият механизъм на действие е сложен и все още не е изучен докрай. Счита се, че аспиринът вероятно блокира ензимът cyclooxygenase2 (COX-2), които води до възпаления и разделение на клетките.
 


Аспиринът има доказан положителен ефект при:

 


Рак на дебелото черво

Според последните проучвания, ежедневният прием на аспирин може да намали с 19% рисковете  от развитие на полипите, които причиняват рак на дебелото черво. Това позволява на хората, изложени на риск от развитие на рак, да го използват като превантивно средство.
 

Ракът на дебелото черво причинява смъртта на около 630 000 души годишно по света, което кара изследователите да търсят начини за намаляване на риска – особено сред хората, развивали полипите, наречени аденоми.
 


Рак на стомаха

Ново изследване, обхващащо над 300 000 души на възраст между 50 и 71 години, показва, че вземането на медикамента веднъж седмично намалява опасността от някои форми на рак на стомаха.
 
Ракът на стомаха е резултат главно от действието на бактерията Helicobacter pylori. Проучването, публикувано във в. "British Journal of Cancer", показва също така намаляване с 36% на случаите на рак в средната и долната част на стомаха при хора, които често са употребявали аспирин.
 

 
Рак на простатата

Друго изследване установило, че редовният прием на аспирин снижава до 60 процента опасността от рак на простатата при мъжете.
 

Инфаркт на миокарда

Ежедневният прием на малки дози аспирин намалява с 44% риска от сърдечни и сърдечносъдови проблеми.


Установено е, че ако се приеме аспирин непосредствено след сърдечен удар, риска от летален изход се намалява на половина. Приема се висока доза - 300-500 мг.

 

С профилактична цел се приема дневна доза между 75 и 325 мг.
 


Инсулт

Ежедневният прием на ацетилсалициловата киселина предотвратява образуването на съсиреци и понижава с 42% риска от втори удар. Лекарите не са единни по отношение на дневната доза – някои препоръчват 100-300 мг, докато американските специалисти предписват 900-1500 мг.
 


Безплодие

Експеримент, проведен през 1999 г,. показал, че шансът за забременяване се удвоява при приемане на минимални количества  ацетилсалицилова киселина
 

 

Алцхаймер

Предполага се, че възпаление е един от причинителите на болестта.  Според някои учени  приемането на аспирин може да се използва като профилактика на заболяването.
 

 

Пародонтоза

Препоръчва се приема на ниски дози за профилактика на заболяването на венците, особено при пушачи.
 

 

Ретинопатия

Доказано е, че аспиринът подобрява кръвоснабдяването на капилярите в окото. Аспиринът показва добри резултати при профилактика на диабетна  ретинопатия, която често води до пълна загуба на зрението.
 

 

Грип и инфекциозни заболявания

Ацетилсалициловата киселина  облекчава симптомите на грип като главоболие, болки в мускулите, хрема, понижава високата температура и същевременно подсилва имунитета. Лекарите предупреждават, че максималната дневна доза не трябва да надвишава 3 грама, разпределени в три приема.
 


Мигрена

Приемането на ефервесцентни таблетки аспирин, три пъти дневно (но не по-големи дози от 1 г) облекчават леките и средни мигренозни пристъпи.
 


Слънчево изгаряне

Ако се приеме още  при първите признаци за изгаряне, аспиринът понижава температурата на кожата и намалява болките.


Повече за вредите от аспирина, можете да видите тук.