Приемът на аспирин може да се окаже ефективен начин за подпомагане на медикаментите за лечение на рак, като подсили имунната система, твърдят изследователи. 
 
Имунотерапията укрепва защитните сили на организма в борбата с онкологичните заболявания. 
 
Според данните на проучването, проведено от експерти от института „Франсис Крик“ в Лондон, Великобритания, аспиринът може да се предотврати „укриването“ на туморите от имунната система. Специалисти обясняват, че това може да се окаже лесен и ефективен начин за подобряване на лечението. 
 
От данните става ясно, че при рака на гърдата, на кожата и дебелото черво се синтезират високи нива на химикала простагландин Е2, който може да потисне имунния отговор. По този начин туморът може да се „скрие“. 
 
Изследователите обясняват, че медикаменти като аспирина са в състояние да променят химическите пътища вътре в раковите клетки, които водят до отделянето на простагландин Е2. В резултатите на експеримента, проведен в лабораторни условия, се установява, че аспиринът може да подсили имунотерапията
 
Тази терапия е сред най-обещаващите полета по отношение на изследванията срещу рака. В данните на някои проучвания се посочва, че терминалните ракови заболявания могат да се свият, а в редки случаи дори и да изчезнат напълно.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Според някои експерти аспиринът може да предотврати първоначалното развитие на рака, като повлияе положително върху имунната система, но все още няма тестове, които да потвърждават подобни твърдения. 
 
Изследователите обясняват, че следващата стъпка, към която се стремят, е провеждане на клинично изпитване, в което да се демонстрират ефектите и сред хората. 
 
Данните от проведеното експериментално проучване са поместени на страниците на медицинското издание Cell.