Масово се препоръчва прием на аспирин за предпазване от инсулт или инфаркт при хора, които не страдат от сърдечно-съдово заболявания, но ползите от тази практика се отхвърлят от нови медицински изследвания.

На базата на проведените изследвания в The Drugs and Therapeutics Bulletin експертите излагат доводи, че рискът аспиринът да причини сериозни вътрешни кръвоизливи при хора, които не страдат от сърдечно-съдови заболявания е много по-голям, отколкото ползата му.

Статията съветва лекарите да преразгледат популярната практика да се изписва аспирин  на всички пациенти като мярка срещу сърдечно-съдови заболявания.

Препоръките, които се излагат в бюлетина намират подкрепа от някои висши медицински училища във Великобритания.

Медиците разясняват, че ниските дози аспирин трябва да се използват само за превенция на нови епизоди на сърдечно-съдови заболявания при хора, които вече са преживели инфаркт или инсулт или имат други сърдечно-съдови проблеми. Те потвърждават, че този подход е с доказано добри ползи като профилактична мярка срещу нов удар.

След анализ на новите данни от шест контролни изследвания на 95 000 пациенти, бюлетинът не подкрепя рутинното използване на аспирин за пациентите без симптоми на рискови заболявания, защото рискът от сериозни вътрешни кръвоизливи е много по-висок от незначително въздействие на аспирин в предотвратяването на фатален изход при сърдечен или мозъчен удар.

Като превантивна мярка актуалните препоръки са аспиринът да се изписва само при пациентите с  рисков фактор, като диабетици и хората с високо кръвно налягане.

Бюлетинът съветва аспирин да не се взима ежедневно без той да е назначен от лекар, като допълва, че най-добрият начин да се намали рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания е като се спре тютюнопушенето, предприеме се специализирано диетично хранене с ограничен прием на мазнини и висока консумация на плодове и зеленчуци и се повиши ежедневната физическа активност.