Контролираният прием на ниски дози аспирин вероятно намалява образуването на плаките в мозъка, водещи до прогресиране на алцхаймер и загуба на когнитивни способности, споделят изследователи от Медицинския център на Университета Ръш в публикация от юлското издание на The Journal of Neuroscience. 

 

Болестта на Алцхаймер е фатална форма на деменция, която засяга един от десет души на възраст над 65 години. Науката все още не е открила лечение, което дори да спира прогресирането на болестта. За съжаление, не са известни и причините за възникването ѝ, което е основен ключ за намирането на излекуваща терапия. На този етап е известно, че при болест на Алцхаймер се получава натрупване на бета-амилоидни плаки в мозъка, които възпрепятстват функционалната дейност на нервните клетки. 


 

Друг основен проблем е, че развитието на болестния процес се открива късно. Когато се започват да се забелязват първите видими признаци, заболяването вече е в достатъчно напреднал стадий. В последствие засегнатият развива усложнения до степен загуба на личната идентичност и невъзможност за покриване на елементарни физиологични потребности. Влошаването на паметта и загубата на когнитивни функции като неспособност да се пресмята, правят логически връзки и др., са симптомите, които първо отчитаме.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Намирането на метод за активиране на клетъчния механизъм за отстраняване на отпадъчни продукти от мозъка е сред водещите обмисляне терапевтични стратегии за забавяне прогресирането на болестта.

 

И при предишни изследвания се констатира намален риск от Алцхаймер и прогресирането на болестта при прием на аспирин. Екипът на д-р Калипада Пахан сега не само потвърждава този факт, а е открил, че аспиринът, стимулирайки лизозомите в клетките, допринася за понижаване натрупването на амилоидни плаки в мозъка.

 

Протеинът TFEB се счита за основен регулатор за отделянето на отпадъчни продукти от клетката. При прием на аспирин се получава подсилване на протеина, стимулиране на лизозомите и забавяне процеса на натрупване на амилоидни плаки. 

 

Според учените резултатите от изследването дават потенциални възможности за терапевтична употреба на аспирин не само при профилактиката на сърдечносъдовите и възпалителни заболявания, но и при дементивните. Естествено, необходими са повече и задълбочени изследвания за потвърждаване на терапевтичния му потенциал при Алцхаймер.