Според резултатите на ново широкообхватно проучване дълготрайният прием на аспирин може да намали риска от развитието на гастроинтестинален рак почти наполовина.


Нееднократно са споменавани предположения или изводи от по-малки проучвания, че аспиринът и други нестероидни противовъзпалителни средства биха могли да имат превантивен ефект върху развитието на ракови заболявания на стомашно-чревния тракт.


Това станало повод за провеждане на по-задълбочено изследване за изучаване ролята на аспирина в този процес.Новото проучване обхванало повече от 600 000 души и продължило над 10 години.


Средната възраст на участниците била 67 години, около 200 000 от тях приемали ежедневно средно по 80 мг аспирин, а останалите не пиели медикамента. Продължителността на приема му била средно близо 8 години.


Екипът проследил развитието на пациентите през следващите 14 години, регистрирайки случаите на гастроинтестинални неоплазми като колоректален, чернодробен, стомашен рак и рак на панкреаса и хранопровода, както и за такива от други органи – млечна жлеза, пикочен мехур, бъбрек, простата, бял дроб, левкемия и мултиплен миелом.

NEWS_MORE_BOX


По време на проследяването 15,9% от пациентите развили рак, като най-честа форма била тази на белия дроб.


Сравнителният анализ между двете групи пациенти разкрил, че приемът на аспирин намалил с до 47% риска от развитие на рак на черния дроб и хранопровода, с 38% на стомаха, с 34% на панкреаса и с 24% на дебелото и правото черво.


Допълнително, значително намаляване в рисковете се открили и относно левкемия, белодробен и простатен карцином. Нямало ефект обаче върху злокачествените процеси на гърдата, бъбрека, пикочния мехур или пък за мултипления миелом.


Резултатите от проучването разкриват аспирина като нов мощен съюзник в профилактиката на широк кръг ракови заболявания, част от които са сред първите причинители за свързаната с рак смъртност.