Аспарагинът е амид на аспарагиновата киселина. Амидът много лесно се хидролизира, превръщайки аспарагина на аспарагинова киселина. Този процес се счита за един от факторите, свързани с молекулярната основа на стареенето.

Аспарагиновата киселина е полезна за нервни и мозъчни заболявания. При болни от епилепсия, нейното ниво е понижено. Понижено е и при състояния на депресия. Киселината е подходяща за активно спортуващи хора. Тя спомага за предпазване на черния дроб, чрез подпомагане отстраняването на излишния амоняк. Подпомага  функцията на РНК и ДНК, които са носителите на генетичната информация на човека. Тя е добър имуностимулатор и се открива в растителния белтък, който е в покълналите семена. Изкуственият „подсладител аспартам се произвежда от аспарагинова киселина и фенилаланин.

Аспарагинът има висока склонност към образуване на водородна връзка. Той е общ компонент за свързване на въглехидратите в гликопротеини.

Аспарагинът е необходим за поддържане на равновесието в централната нервна система. Той я „пази“ от свръхнервност или прекомерна летаргия. Когато аспаргинът се преобразува обратно в аспартат, се произвежда енергия. Именно тази енергия, мозъкът и нервната система използват в метаболизма. Аспарагинът се намира в месните храни.

NEWS_MORE_BOX

 


Цистеинът е една от двете сяросъдържащи аминокиселини (втората е метионин).

Цистеинът играе ключова роля в стабилизирането на извънклетъчните протеини. Силно редуцираната среда вътре в клетката възпрепятства образуването на дисулфидни връзки, но в извънклетъчната среда дисулфидни връзки могат да се образуват и играят ключова роля в стабилизирането на много протени, такива като храносмилателните ензими в малките черва. Цистеинът може да разбива протеините, намиращи се в слузта, която уврежда белите дробове. Ето защо, той се използва при лечение на дихателни проблеми, включително бронхит.

Глутатионът е антиоксидант и защитава организма от свободните радикали. Той детоксикира черния дроб, стабилизира имунната система. Именно в неговото изграждане участва цистеинът.