Един от признаците за наличие на коронавирусна инфекция при нейното безсимптомно протичане, когато отсъства фебрилитет и кашлица, е загубата на обоняние. Загубата на обоняние е един от най-честите ранни симтоми на инфекията с SARS-CoV-2, вирусът който води до заболяването COVID-19. За този белег ни алармираха британските оториноларинголози в началото на пандемичната вълна заляла Стария континет с нарастване на заразените на Острова.


Според изследователи ключова роля и тук имат водещите протеини, рецеторът на ACE2 и протеазата TMPRSS2, които, оказва се, се съдържат в клетките на ностната кухина и които допринасят за разпознаването на миризмите. 


Изследователите успяват да установят и че по-голямо количество от протеините е налично при по-възрастните, което частично обяснява защо с остаряването ставаме по-податливи към инфекция с коронавирус и тя се прекарва тежко. SARS-CoV-2 преодоляваща защитната бариера на клетките, свързвайки се с АСЕ2 рецептора. Този белтък се намира на повърхността на клетката. От началото на пандемията стана ясно, че богати на този ензим са клетките на белия дроб. Това обяснява бързото заразяване на органа и разстройване на дихателната функция.


На този етап различни екипи откриха, че богати на АСЕ2 са и тъкани на сърцето. Намират се в бъбреците, ендотелните клетки на кръвоносните съдове, което е свързано с тежкото заболяване от ковид на пациентите със сърдечносъдови заболявания, включително тези само с високо кръвно.


По същата причина – висока концентрация на АСЕ2, учените обясняват и частично защо по-уязвими на вируса са мъжете. По последни данни богата на ензима е и тестикуларната тъкан


Все още не е ясно кои клетки от обонятелния епител в носовата кухина експресират протеините, е уточнено от изследователите в ACS Chemical Neuroscience.


Според тях отговорът на този въпрос може да подобри разпознаването на заболяването с намирането на по-точни диагностични тестове. 


При някои пациенти се докладва и за неспецифични симптоми, които в началото не се асоциираха с коронавирусната инфекция. Според доклад на учените от края на април те най-вероятно се дължат на специфичен генетичен белег, който се предава наследствено. В тази група попада и загубата на обоняние и мускулната болка.


Тепърва предстои екипът да разбере и дали улавящите миризмите клетки в носната кухина могат да предадат SARS-CoV-2 на невроните, което би могло да осигури път на SARS-CoV-2 към мозъка. 

 

Източници:
https://neurosciencenews.com/olfaction-coronavirus-16368/
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acschemneuro.0c00210
https://lenta.ru/news/2020/05/13/nose/