АСЕ инхибиторите - лекарства, широко използвани за лечение на хипертония, имат неочакван положителен ефект върху мозъка.

 

Учени от Университета на Минесота са открили, че те засилват ефекта на опиоидите, които се произвеждат естествено от мозъка.


 

Откритието може да бъде полезно за ограничаване на пристрастяващите свойства на опиоидите, използвани за лечение на хронична болка.

 

Опиоидите също се прилагат при лечение на разстройства на настроението като депресия.

 

Резултатите от изследването са публикувани в Science.

 

АСЕ инхибитори

 

Инхибиторите на ACE - ангиотензин-конвертиращия ензим са лекарства, които помагат за отпускане на вените и артериите, с цел понижаване на кръвното налягане.

 

Това, което правят, е да блокират действието на този ензим, който стеснява кръвоносните съдове.

 

Чрез отпускане на кръвоносните съдове,  кръвното налягане се понижава и сърцето получава повече богата на кислород кръв.

 

АСЕ инхибиторите също намаляват количеството сол и течности в тялото, което също помага за понижаване на кръвното налягане.

 

Повечето пациенти с високо кръвно налягане, които приемат лекарства, приемат диуретик и АСЕ инхибитор.

 

 

Положителен ефект върху мозъка

 

Освен регулирането на кръвното налягане, изглежда, че АСЕ имат положителен ефект върху мозъка.

 

Екипът от изследователи от Университета на Минесота, ръководен от Патрик Ротуел, професор в катедрата по невронауки в Медицинския факултет на университета, е показал, че те увеличават действието на опиоидите, които мозъкът произвежда самостоятелно. 

 

Проучването е показало, че ACE инхибиторите могат да противодействат на някои пристрастяващи свойства на лекарства като фентанил - опиоиден аналгетик, използван при хронична болка, така че АСЕ инхибиторите имат потенциал за лечение на нарушения, свързани с употребата на опиоиди.

 

Една определена област в мозъка - nucleus accumbens също играе важна роля в регулирането на настроението и разстройствата на настроението, каквато е депресията.

 

В тази област на мозъка, ACE инхибиторите засилват действието на опиоидите, което се очаква да има положителен ефект върху настроението.

 

Има няколко клинични проучвания, които предполагат, че при пациентите, приемащи АСЕ инхибитори, може да се наблюдава подобряване на качеството на живота и депресивното състояние

 

Как АСЕ инхибиторите предпазват от пристрастяване към болкоуспокояващи?

Разстройството на употребата на опиоиди е истински проблем за общественото здраве.

 

Тези болкоуспокояващи - фентанил, оксикодон, хидрокодон, фентанил и трамадол са ефективни за облекчаване на хронична болка, но също така предизвикват пристрастяване, защото активират мощните центрове за възнаграждение на мозъка.

 

Опиоидните лекарства увеличават освобождаването на ендорфини - мозъчни невротрансмитери, които пораждат усещане за благополучие и намаляват усещането за болка, което причинява временно, но много силно усещане за удоволствие.

 

Ако опиоидните болкоуспокояващи се приемат често, тялото започва да произвежда ендорфини по-бавно.

 

Създава се толерантност и има тенденция към увеличаване на приеманата доза.

 

Това обяснява защо тези лекарства са толкова пристрастяващи.

 

Според проучването от Университета на Минесота, ACE инхибиторите биха увеличили опиоидите, които мозъкът генерира по естествен път.

 

Може да се сравни с това, което се наблюдава при физическа активност, която също помага за генерирането на естествени опиоиди.

 

Тези естествени опиоиди, за разлика от тези, които се набавят от болкоуспокояващи, не биха предизвикали зависимост.

 

Причината е, според друго проучване, публикувано в Cell, че невроните не реагират по същия начин на опиоидите, създадени от тялото, отколкото на чисто синтетични съединения, като фентанил.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/medicamentos-hipertension-aumentan-opioides-cerebro_6913

https://www.science.org/doi/10.1126/science.abl5130