Според научно изследвани, направено от китайски учени, отровният арсеник може не само да убива, но и да спасява живота, унищожавайки злокачествените клетки на левкемия (APL).


Левкемията е неопластично заболяване с произход от костния мозък, което се характеризира с производството на патологични бели кръвни клетки, наричащи се още парабласти.


Тъмносивото вещество, образувано чрез съединение на арсена с кислорода при загряване на въздуха, атакува специфичен протеин, подхранващ раковите клетки и по този начин ги унищожава, пише Ройтерс.


Резултатите, публикувани в научното издание Science, показват, че действието на арсеника може да бъде насочено директно върху протеините да убие раковите клетки.


Учудващо било, че в сравнение с химиотерапията, арсеникът има по-малко странични ефекти. За разлика от химиотерапията косата не пада и не се нарушава функцията на костния мозък.


Двойнствената природа на арсеникът е познат от векове и въпреки че е силно отровен,поради лечебните си свойства, традиционно се използва в китайската медицина в малки дози.


Терапията на различни онкологични заболявания с арсеник от години се прилага от някои китайски лечители. Било установено, че пациентите с рак на кръвта и на костния мозък, лекувани с арсеник, живеят средно по 5 години повече без рецидив, в сравнение с тези, подложени на конвенционална терапия.


Според авторите на проучването, комбинирането на традиционните и съвременните методи за лечение, ще доведе до по-успешното лечение на левкемията.