Лимфедема е изключително неприятно заболяване, при което се наблюдава трайно увеличение на определена част от човешкото тяло, предизвикано от застой на лимфна течност в меките тъкани. 
 
Причина за това могат да бъдат вродени или придобити изменения в лимфната система. В резултат на тези смущения, настъпва недостатъчност на лимфния дренаж, образува се оток, който непрекъснато нараства. Основните оплаквания на хората, страдащи от такива отоци са неприятно усещане за  тежест в болните крайници, болезнено опъване на кожата, зачервяване, понякога и силни болки в засегнатата област. Симптомите са строго индивидуални и зависят предимно от локализацията и вида на отока, но при всички положения има влошено качество на живота.
 
Лечението на лимфедемата е доста трудно и продължително, понякога се прави през целия живот. Традиционното лечение е неоперативно. Това е т.нар. двуфазова физикална терапия, по-известна като противозастойна терапия на M. Foldi. Терапията изисква изпълнението на комплекс от процедури, които е необходимо да се прилагат с различна ритмичност и параметри, задължително чрез професионалната намеса на лекар специалист в областта на физикалната медицина и рехабилитация, както и на съдов хирург.
 
Днес в клиниките все по-масово навлиза пресотерапията като съвременно лечение на лимфедемите. Това е вид масажиране с помощта на апарат и изтласкване на застоялата лимфна течност посредством многокамерни маншети, наподобяващи крачол или ръкав, в които се използва компресиран въздух с точно определено налягане, което се контролира от лекаря. 
 
Високотехнологичните апарати, които са на разположение на медиците, допринасят за максимално бърз ефект при лечението на болезнените и неприятни отоци. С помощта на модерната медицинска апаратура на БТЛ Индъстрийз, каквато е BTL-6000 Lymphastim, налягането за лимфния дренаж може да се зададе, в зависимост от индивидуалното състояние и нуждите на всеки отделен пациент. Апаратът интегрира хай-тек възможности за бързи и ефективни резултати.