Какво е антисептик и каква е разликата между него и дезинфектанта?

Антисептикът е вещество, което спира или забавя деленето на микроорганизмите. Често се използва в болници и други медицински заведения за намаляване на риска от инфекция по време на операция и други процедури.

 


Както антисептиците, така и дезинфектантите убиват микроорганизмите и често някои хора използват термините взаимозаменяемо, но има съществена разлика между двете понятия.


Антисептикът се прилага върху тялото, докато дезинфектанти се прилагат върху неживи повърхности. В хирургическа обстановка, например, се прилага антисептик на мястото на операцията върху тялото на пациента, а дезинфектант се използва, за да стерилизира операционната маса.


Антисептиците и дезинфектантите съдържат химични вещества, които понякога се наричат биоциди. Водородният пероксид е пример за обща съставка както в антисептици, така и в дезинфектанти. Въпреки това, антисептиците обикновено съдържат по-ниски концентрации на биоциди от дезинфектантите.


Как се използват антисептиците?

Антисептиците имат разнообразни приложения както в медицинските помещения, така и извън тях, но навсякъде те се прилагат върху кожата или лигавиците.


Специфичните приложения на антисептиците включват:

 • Миене на ръце. Медицинските специалисти използват антисептиците за почистване на ръцете.
 • Дезинфекция на лигавиците. Антисептиците могат да се прилагатда, за да се почисти областта преди вкарването на катетър, както и към уретрата, пикочния мехур. Те също могат да помогнат за лечение на инфекция в тези области.
 • Почистване на кожата преди операция. Антисептиците се нанасят върху кожата преди всякакъв вид операция за предпазване от вредни микроорганизми, които могат да се намират върху кожата.
 • Лечение на кожни инфекции.  За да се намали рискът от инфекция при малки порязвания, изгаряния и рани. Примерите включват водороден пероксид и алкохол.
 • Лечение на инфекции на гърлото и устата. Някои таблетки съдържат вещества с антисептично действие, които помагат при възпалено гърло поради бактериална инфекция.


Какви видове антисептици има?

Антисептиците обикновено се категоризират по тяхната химическа структура. Всички видове дезинфекцират кожата, но някои имат допълнителна употреба.


Често срещаните видове антисептици с разнообразни приложения включват:

 • Антисептици от вида на хлорхексидин. Те се използват като антибактериални разтвори за промивки на отворени рани и леки изгаряния.
 • Пероксид и перманганат. Те често се използват в антисептични води за уста и при отворени рани.
 • Халогенни производни на фенола. Използват се в медицински сапуни и почистващи разтвори.

Кога е безопасно да се използват антисептиците?

Някои силни антисептици могат да причинят химически изгаряния или силно дразнене, ако се прилагат върху кожата директно, без да се разредят с вода. Дори и разредените антисептици могат да предизвикат дразнене, ако са оставени върху кожата за дълги периоди от време. Този вид дразнене се нарича иритативен контактен дерматит. Препоръчително е при прилагане на антисептик у дома, да не се използва повече от седмица.


Трябва да се избягва употребата на антисептици за по-сериозни случаи като:

 • Наранявания на очите;
 • Ухапвания от животни;
 • Дълбоки или големи рани;
 • Тежки изгаряния;
 • Рани, които съдържат чужди тела

При нужда от обработка на рани и прилагане на антисептици е най-добре да се потърси помощ от специалист. 3379