При пациенти, заразени с ХИВ вируса, които започват антиретровирусна терапия след поставяне на диагнозата, а не когато здравето им се влоши, се намалява риска от разпространение на вируса с 96%, се казва в ново проучване, направено от американския Национален институт по здравеопазване.


Учените включват 1763 двойки, в които един от партньорите е серопозитивен. Проучването започва през 2005 г., обхващащо Африка, Азия и Америка.


ХИВ-позитивните пациенти са разделени на 2 групи. Членовете на едната група започват прием на антиретровирусни лекарства веднага след диагностициране, а тези в другата група започват лечението едва след като нивото на белите им кръвни клетки пада.И на двете групи са дадени съвети за безопасен секс, презервативи и лечение на полово предавани инфекции, при необходимост.


Сред тези, които са започнали незабавно антиретровирусна терапия, има само 1 случай на предаване на ХИВ вируса на партньор, докато в другата група са регистрирани 27 заразявания.


„Това е сериозен пробив, който ще доведе до революция по отношение на предотвратяване разпространението на вируса.“, заявява Мишел Сидибе, изпълнителен директор на Програмата на ООН за борба с ХИВ/СПИН. Повече от 10 милиарда долара са необходими, за да се осигурят лекарства на 10 милиона души по целия свят, заразени с ХИВ.


При 80% от всички нови случаи на заразяване с ХИВ, предаването на вируса е по полов път, съобщава д-р Маргарет Чан, генерален директор на Световната здравна организация.