Антипсихотичните лекарства, предписвани най-често при лечение на психоза, шизофрения и биполярно разстройство, биха могли да причинят преждевременна смърт при страдащите от деменция възрастни, твърдят учени.

 

Според ново изследване, публикувано в сп. JAMA Psychiatry, дори и при краткосрочното лечение се увеличава вероятността от хоспитализация и последващ фатален изход за пациента.


 

Този клас лекарства обаче нямат алтернатива, макар много специалисти да смятат, че лечението само с поведенческа терапия при психозите би могло да е достатъчно.

 

Проучването, плод на изследователи от Медицинското училище в Ан Арбър, Мичиган, е проведено след близо 100 хиляди ветерани от САЩ на възраст над 65 години.

NEWS_MORE_BOX

 

Участниците в експеримента били разделени на две групи – лекувани с антипсихотици и такива, на които е назначена терапия с антидепресанти.

 

Оказало се, че при ветераните с деменция, приемали антипсихотични вещества, рискът от преждевременнта смърт е три пъти по-висок.

 

По статистически данни всеки пети пациент, настанен в дом за възрастни хора, започва антипсихотично лечение в рамките на 3 месеца.

 

Наложително е въвеждането и на други методи за преодоляване различните видове психоза, които да не представляват такава опасност за болните, допълват от екипа.