Австралийски учени от Biomedicine Discovery Institute (BDI) в сътрудничество с института за зарази и имунитет „Питър Дохърти“ са започнали тестове с отдавна познатото във ветеринарната медицина лекарство Ivermectin. Резултатите от работата им са публикувани в списание Antiviral Research. Според учените, антипаразитният медикамент успява да се справи с коронавирусната инфекция напълно за 48 часа. Като значително подобрение се наблюдава още след първите 24 часа лечение.

 

Посредством този медикамент, в лабораториите си, австралийските учени успяха да спрат размножаването на вируса, но също така са убити и всички третирани клетки, заразени с вируса, при това само за часове. Първите резултати са изключително обещаващи, споделят от университета „Монаш“ в Австралия. Дори само една доза може почти изцяло да премахне цялата вирусна РНК в период от 48 часа.


 

Ivermectin не е нов медикамент. Той е на пазара от повече от 30 години, но се използва предимно във ветеринарната практика за лечение на паразитни заболявания като краста, въшки и тении. Това е едно от най-широко използваните лекарства за предотвратяване на инфекции с дирофиларии при кучета. Български специалисти споделят, че има опит с Ivermectin и в хуманната, дори и педиатричната медицина.

 

Лекарството е било използвано в лечението на вирусни заболявания като обикновен грип, „Зика“, дори ХИВ


Тези първи резултати са от лабораторните тестове. Сега предстоят тестове да бъдат направени и върху хора. Въпреки че медикаментът е познати и утвърден на пазара е необходимо да се определи баланса полза-ефект-вреда. Тоест търси се медикаментът да е ефективен и ползата да е значително по-голяма вредата.

 

Ще са необходими поне 6 месеца за тестове върху хора, при които да се потвърди безопасността на медикамента и най-ниската ефективна доза, която може да се счита за безопасна за човек.


От университета в Мелбърн призовават населението да не предприемат самолечение, а първо да изчака тестовете. Не се препоръчва и превантивно запасяване с медикамента, тъй като все още показанията, дозировката и продължителността на лечението предстоят да бъдат уточнявани. Самолечението може да бъде изключително опасно, специалистите призовават да не се практикува.

 

Източници:

1. https://www.journals.elsevier.com/antiviral-research?fbclid=IwAR1uiN8DzNrpipApLG4XBMzswnDhwioqBNNel4vu96sd3t-f2BeVC_EclzY

2. https://www.thejakartapost.com/news/2020/04/06/covid-19-antiparasitic-drug-can-kill-coronavirus-within-two-days-study-finds.html?fbclid=IwAR363vFHdbsuaXmzzJIVbwmM0xIbcTcpGUwifj9P5sE-qyzEqZbEh5RnB9I

3. https://www.webmd.com/lung/news/20200407/parasite-drug-shows-early-promise-against-covid-19?fbclid=IwAR3UxmM7crN6jYFqp-2F8HCt_cgzLDiqSOFRRXiBnzBd49fyXGfNCUrI3Zk