Гъбичките по кожата и ноктите са едни от най-разпространените гъбични инфекции. Инфекциите по ноктите са известни още като онихомикози. Първоначално те започват като бели или жълти петна под нокътната плочка на ръката или крака. При влошаване нокътят може да изгуби цвета си, да се удебели или да започне да се рони по ръба си.

 

Кожните инфекции възникват най-често по влажни места, изложени на триене като между пръстите, под гърдите, слабините и т.н. Симптомите са зачервяване, лющене на кожата, сърбеж.Противогъбичните медикаменти действат като нарушават функцията на клетъчната мембрана и разрушават клетъчната стена на гъбичките. Алиламините са група антимикотици, които действат фунгицидно, т.е. униищожават гъбичните микроорганизми.

 

Terbinafine е представител на групата на алиламините. Среща се под формата на таблетки за перорално приложение, крем и гел за локално приложение и лак за нокти. Оралната бионаличност на тербинафина е около 70%.

 

Времето на полуелиминиране е 17 часа. Тербинафинът има свойството да се натрупва в роговия слой на кожата и създава високи концентрации в космените фоликули и космите на мастната тъкан. Необходимите концентрации от лекарството се натрупват във външния слой на кожата още през първите 24 часа от започването на пероралната терапия. натрупването на медикамента в нокътните плочки се постига след 2 - 3 седмици. Отделя се и в кърмата. Излъчва се предимно чрез урината. Нежеланите реакции при перорално приложение на тербинафин са загуба на вкуса, гадене, болки в коремната област, по-рядко главоболие, слабост, сърбежи, обриви, фоточувствителност, болки в ставите и мускулите.

 

Оралното приложение е в дневна доза от 250 мг в продължение на 4 до 6 седмици. За лечение на онихимикози се прилага за не по-малко от 6 до 12 седмици.


Локалните препарати са ефективни при локални дерматофитии на гладката кожа, цветен лишей и гъбички по ноктите.

 

Кремът и гелът се нанасят два пъти дневно на добре почистена и подсушена кожа. Лакът се прилага при онихомикози, един или два пъти на ден. Препоръчва се по време на лечението с лака нокътната плочка да се изпилява редовно. Изпилява се цялата плочка. По този начин се подобрява пенетрацията на медикамента през нокътя. Нежеланите ефекти при приложението на локаните форми са зачервяване, парене и сърбеж на мястото на приложение.