Микозите са инфекциозни заболявания, причинени от гъбички. Микозите се разделят на повърхностни (засягат кожата, космите, ноктите) и дълбоки (засягат подкожната тъкан и вътрешните органи). Повърхностните микози са често срещани. Те засягат предимно ноктите (онихомикози) и кожата (дерматомикози). Инфекцията протича със зачервяване на кожата, съпроводено със сърбеж и сухота (лющене). При онихомикозите се наблюдава промяна в цвета и формата на нокътната пластинка.
 
Първо средство на избор при лечение на повърхностните микози са локалните антимикотични средства под формата на лосиони, кремове, спрейове, лакове и др. При по-тежки инфекции се налага и перорална терапия.
 
1. Terbinafine действа фунгицидно (унищожава гъбичните клетки) при повърхностните микози. На пазара се предлага под формата на таблетки, кремове, гелове и спрейове. Формите за мазане са подходящи при дерматомикозите. Дерматомикозите могат да са по кожата на ръцете, краката (много често между пръстите), гърба и т.н. Нанасянето на кремовете се извършва един път дневно на добре почистена и подсушена кожа.
 
Продължителността на третирането зависи от тежестта на инфекцията. Може да трае от няколко седмици до месеци. Ниската системна резорбция на тербинафина при кремовете не предполага сериозни нежелани лекарствени реакции. В редки случаи може да предизвика изсушаване на кожата или зачерявания. За третиране на онихомикозите се препоръчва използването му като течна форма (спрей). Апликациите са един път дневно на почистени и подсушени нокти.
 
Редовното изпиляване на нокътна плочка допринася за по-доброто проникване на лекарството през нокътя. По-тежките инфекции предполагат системно лечение с тербинафин. Поради кератофилните си свойства той се натрупва в роговия слой на кожата и създава високи концентрации в космените фуликули, космите, ноктите и мастната тъкан. Фунгицидни концентрации в нокътните пластинки се постига в първите 2-3 седмици, което определя и по-голямата продължителност на лечението, между 2 и 12 седмици.
NEWS_MORE_BOX
 
Основни нежелани лекарствени реакции при пероралното лечение са загуба на вкус, гадене и повръщане, диария. Употребата на алкохол при лечение с тербинафин е противопоказана. Алкохолът засилва токсичния ефект на лекарството. Съвместната употреба може да доведе до симптоми на замайване, повръщане и други неразположения. Подобен на тербинафина продукт е нафтифин. Той също се предлага под формата на кремове и разтвори за локално лечение.
 
2. Ciclopirox. Представлява синтетичен антимикотичен препарат с активност срещу причинителите на повърхностните микози. Предлага се под формата на кремове и разтвори (лакове). Лакът за нокти е подходяща лекарствена форма за лечение на онихомикози по следната схема: един път дневно вечер върху цялата нокътна плочка и 5 мм от околната кожна повърхност. Лечението трябва да продължи до напълно излекуване, т.е. изразстването на изцяло здрав нокът. Пълно излекуване на ноктите на ръцете се постига за около 6 месеца и 9-12 месеца за ноктите на краката.
 
За третиране на повърхностните микози успешно се използват и т.нар. кератолитици. В състава им влизат бензоена, салицилова, ундецилова киселина, които засилват ексфолиацията на кожата и спомагат за механичното отстраняване на микроорганизмите. Други използвани продукти са антисептиците. Те имат антибактериално и подсушаващо действие – йодни продукти, антимикотични спиртове. Те се използват за дезинфекция и почистване преди нанасянето на локалнодействащия антимикотик.