Друг представител на групата антимикотични лекарства е Fluconazole. Съществува под формата на капсули – 50 и 100 мг, а също и като венозен продукт. Той се прилага перорално или венозно. Оралната му бионаличност е над 90%. Разпределя се много добре в тъканите и телесните течности.

 

Високи концентрации се създават в слюнката, храчките, роговия слой на епидермиса и ноктите. Това индикира приложението му при различните видове гъбични инфекции. Времето му на полуелиминиране е 30 часа. В малка част се преработва от черния дроб. Излъчва се предимно непроменен през урината. Най-честите нежелани ефекти на флуконазол са асимптоматично повишаване нивата на трансаминазите (чернодробни ензими) и кожни обриви. По-рядко се наблюдават главоболие, гадене и болки в коремната област.


 

Флуконазолът е ефективен за лечение на микози по кожата, ноктите и микози в устната кухина. А също и при вагинални кандидози. При микози в устната кухина се прилага перорално по 100 мг на 24 часа в продължение на 14 дни.

 

Itraconazole. Стомашно-чревната резорбция на препарата е по-висока при ниски стойности на pH, т.е. в кисела среда. При намаляване на киселинността например при прием на Н2-блокери, протонни инхибитори, антиациди, оралната му бионаличност намалява значително. Има време на полуелиминиране около 25 часа. Концентрацията на итраконазол в кератин-съдържащите тъкани (кожа, косми и нокти) е 2 – 3 пъти по-висока от плазмената. Метаболизира се в черния дроб.

 

Изхвърля се през урината и жлъчката под формата на метаболити. Нежеланите реакции се проявяват при 7 до 12% от пациентите. Най-често се наблюдават гадене, повръщане, болка в коремната област, преходно повишение на някои чернодробни ензими, главоболие, световъртеж, сърбеж и кожни обриви.

 

Итраконазолът се прилага при дерматомикози (кожни заболявания), гъбички по ноктите, цветен лишей, орална кандидоза, вагинални кандидози. За лечение на гъбички по ноктите е ефективно лечение по схема. При гъбички на ноктите на ръцете се прилага по 200 мг 2 пъти дневно през първата седмица на 2 последователни месеца, при гъбички по краката се прилага по 200 мг 2 пъти дневно през първата седмица на 3 последователни месеци. Както при повечето антимикотични продукти и итраконазолът се препоръчва да се приема по време и след хранене, за да се намаляват нежеланите ефекти, свързани с дразненето на стомаха.

 

Към първа част на антимикотични лекарства