Един от най-използваните продукти при остър мигренозен пристъп е Ergotamine. Той е алкалоид от мораво рогче. Свързва се със серотониновите и алфа-адренергичните рецептори. При орално приложение ерготаминът има несигурна резорбция. При мигрена се прилага орално, сублигвално или ректално.

 

Независимо от краткия си плазмен полуживот (около 2 часа) предизвиква дълготраен вазоспазъм, който подобрява състоянието при мигрена. Ерготаминът може да предизвика гадене и повръщане. Приложението му следва да се ограничи само при пациенти с честа, но умерена мигрена или при такива с редки, но тежки пристъпи, като стриктно се следи за максималната дневна и седмична дози с цел предотвратяване явления на ерготизъм (интоксикация с ерготамин, която протича с конвулсии).


 

Нежеланите лекарствени реакции са чести и могат да са сериозни: повръщане, слабост и болки в мускулите, изтръпване на пръстите, коремни крампи. Противопоказан е при стенокардия хипертония, заболявания на периферните съдове, бременност, тежки чернодробни и бъбречни заболявания, сепсис.

 

Ergotamine се използва в комбинация с кофеин. Последният подобрява ерготаминовата резорбция в стомашно-чревния тракт.

 

Нестероидните противовъзпалитени също имат място при лечение на по-леки пристъпи. Acetylsalicylic acid (Ацетилсалицилова киселина) и Paracetamol се използват често в комбинация с антиеметици. Използват се още Ibuprofen, Naproxen, Diclofenac и др. Антиеметицити като Metoclopramide и Domperidone се използват при мигренозен пристъп не само като средства, които овладяват повръщането, но и като прокинетици, които подобряват резорбцията на аналгетиците.

 

Средства за профилактика на мигрена. Мигрената изисква профилактично лечение в случаите, когато пристъпите са чести (повече от два в месеца). Профилактичните средства намаляват честотата на пристъпите с около 50%. Повечето от тези лекарства са неспецифични и имат друга основна индикация. Според данните, основани на доказателства, медикаментозните средства за превенция на мигрена са бетаблокери, антиконвулсанти, антидепресанти, калциеви антагонисти и др.

 

От бетаблокерите най-добър ефект имат Propranolol и Timolol. Предполага се, че вазоконстриктивното им действие е отговорно за антимигренозния им ефект.

 

От антиепилептиците Valproic acid, Topiramate и Gabapentin са ефективни профилактични средства.

 

От антидепресантите само за Amitriptyline има доказателства,че притежава профилактичен ефект при мигрена.

 

Калциевите антагонисти отдавна са известни като профилактични лекарства при мигрена. Използват се предимно Verapamil и Flunarizine.