Мигрената е заболяване, което се характеризира с повтарящо се главоболие с умерен или висок интензитет, като обикновено то е пулсиращо и засяга половината от главата (хемикраниално главоболие).

 

Патогенезата или причината за мигрената е комплексна и включва нервно-васкуларни и възпалителни компоненти. Острите пристъпи често се предшестват от аура – визуални и сензорни нарушения.


 

Антимигренозните лекарства реализират контрол на мигренозния пристъп и превенция на новите епизоди от главоболие. Това са лекарства от различни групи или комбинирани продукти, които съдържат нестероидни противовъзпалителни, Coffeine, барбитурати, Ergotamine, триптани. Често пациентите сами определят ефективното за тях лекарство.

 

Триптаните са съвременни антимигренозни и са предназначени за остър мигренозен пристъп. Представители на групата са: Sumatriptan, Naratriptan, Zolmitriptan, Eletriptan, Rizatriptan. Те са аналози на серотонина. Прилагат се в случаи, когато конвенционалната терапия не дава ефект. Никога не се използват профилактично. Повлияват всички компоненти на пристъпа, свиват разширените кръвоносни съдове в мозъка, намаляват неврогенното възпаление около съдовете.

 

Нежелани ефекти. Антимигренозните лекарства могат да предизвикат преходно повишаване или понижаване на кръвното налягане, поради което не се прилагат при пациенти с коронарно съдова болест или трудно контролируема хипертония и при хора над 65 години. Наблюдавани са алергични реакции, треска, депресия, бронхоспазъм (не се препоръчват при пациенти с астма).

 

Ерготамините (Dihydroergotamine) се комбинират най-често с кофеин за засилване на ефекта. Те подпомагат свиването на кръвоносните съдове в мозъка, което се смята за основна причина за главоболието. Ерготамините се прилагат под форма на таблетки, инжекцекционно или под формата на спрей.

 

Нежеланите лекарствени реакции са чести и могат да са сериозни: повръщане, слабост и болки в мускулите, изтръпване на пръстите, коремни крампи. Противопоказан е при стенокардия хипертония, заболявания на периферните съдове, бременност, тежки чернодробни и бъбречни заболявания, сепсис.

 

Нестероидните противовъзпалитени също имат място при лечение на по-леки пристъпи. Acetylsalicylic acid (Ацетилсалицилова киселина) и Paracetamol се използват често в комбинация с антиеметици. Използват се още Ibuprofen, Naproxen, Diclofenac и др. Антиеметицити като Metoclopramide и Domperidone се използват при мигренозен пристъп не само като средства, които овладяват повръщането, но и като прокинетици, които подобряват резорбцията на аналгетиците.

 

Библиография:

Lippincott Illustrated Reviews: Pharmacology (Lippincott Illustrated Reviews Series) Seventh, North American Edition
Medical Pharmacology at a Glance, 8th Edition