Мигрената е повтарящо се главоболие с умерена или силна интензивност на болката, което протича на пристъпи. Мигренозните пристъпи силно повлияват качеството на живот на страдащите.

 

Антимигренозните лекарства реализират контрол на мигренозния пристъп и превенция на новите епизоди от главоболие. Това са лекарства от различни групи или комбинирани продукти, които съдържат нестероидни противовъзпалителни, Coffeine, барбитурати, Ergotamine, триптани. Често пациентите сами определят ефективното за тях лекарство.


 

Триптаните са съвременни антимигренозни и са предназначени за остър мигренозен пристъп. Те са аналози на серотонина. Прилагат се в случаи, когато конвенционалната терапия не дава ефект. Никога не се използват профилактично. Повлияват всички компоненти на пристъпа, свиват разширените кръвоносни съдове в мозъка, намаляват неврогенното възпаление около съдовете.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Представители на групата са: Sumatriptan, Zolmitriptan, Naratriptan, Rizatriptan, Eletriptan. Sumatriptan се прилага еднократно при пристъп. Ако не осъществи ефект дозата никога не се повтаря за същия пристъп. Може да предизвика сериозни стомашни и чревни проблеми като каръвоизливи и язва, алергични реакции. При останалите представители дозата може да се повтори за същия пристъп след 4 часа – максиум 5 мг за денонощие.

 

Нежелани ефекти. Антимигренозните лекарства могат да предизвикат преходно повишаване или понижаване на кръвното налягане, поради което не се прилагат при пациенти с коронарно съдова болест или трудно контролируема хипертония и при хора над 65г. Наблюдавани са алергични реакции, треска, депресия, бронхоспазъм (не се препоръчват при пациенти с астма).

 

Ерготамините (Dihydroergotamine) се комбинират най-често с кофеин за засилване на ефекта. Те подпомагат свиването на кръвоносните съдове в мозъка, което се смята за основна причина за главоболието. Ерготамините се прилагат под форма на таблетки, инжекцекционно или под формата на спрей. Възможните нежелани ефекти са стомашно-чревни нарушения, мускулни крампи. Ерготамините не се препоръчват при болни с коронарно заболяване, сърдечна недостатъчност, хипертония, периферни съдови нарушрния.

 

Нестероидни противовъзпалитени (Ibuprofen, Paracetamol, Dexketoprofen и т.н.). Те са средство на първи избор при пристъп. Последните прочувания показват, добро повлияване на мигренозния пристъп при комбинацията им с магнезиеви продукти – 250 или 500 мг.

 

За превенция на мигрената се използват бета блокери, някои антидепресанти (Amitriptyline, Fluoxetine)