Мигрената е заболяване, засягащо 10 – 15% от населението на земята. Жените страдат три пъти повече от мъжете. Заболяването протича на пристъпи с типично главоболие от едната страна на главата. Често пристъпите са предшествани от т.нар. аура с доминиращи зрителни симптоми, а по някога засегнатите може да усещат и различни миризми. Пристъпите могат да бъдат предизвикани от физически или психически стрес, хормонални промени, храни, лекарства и други фактори. Главоболието е особено тежко, често е съпроводено с гадене, повръщане и фотофобия. Може да продължи от няколко часа до 1 – 2 дни.

 

Триптаните са група антимигренозни, които се използват за лечение на мигренозен пристъп. Sumatriptan е първият представител на групата, въведен в началото на 90-те години. Тук се отнасят още Naratriptan, Zolmitriptan, Rizatriptan, означавани често като второ поколение. Едни от последните попълнения са Frovatriptan, Almotriptan и Eletriptan. Повечето триптани се прилагат преорално, някои имат и алтернативни пътища на приложение – подкожно и назално.


 

Триптаните имат способността да потискат гаденето и повръщането по време на пристъп. Те се прилагат при остър пристъп на мигрена, но не се препоръчват като средство за профилактика. Лечението следва да започне възможно най-бързо след началото на пристъпа. Ефективността на всички представители на групата е близка и варира между 40 и 60% на втория час и 60 – 75% на четвъртия час при орално приложение.

 

Оралните форми са най-удобни за приложение, но са свързани с по-бавно действие.


Често при лечение на мигренозен пристъп, след първоначалното подобряване на състоянието под влияние на приложеното лекарство, главоболието се връща отново.

 

Лекарствени взаимодействия. Триптаните не бива да се комбинират помежду си или да се прилагат заедно с ерготаминови препарати. Не се препоръчва и едновременното им приложение с антидепресанти от групата на серотониновите реъптейк инхибитори поради риск от серотоинов синдром.

 

Нежелани реакции. Триптаните се понасят сравнително добре и все пак нежелани реакции се наблюдават при около 20 до 40% от болните. Най-често пациентите се оплакват от умора, замайване, парестезии, зачервяване, усещане за топлина, сънливост. При пациенти с исхемична болест са възможни аритмии, дори инфаркт. Триптаните умерено повишават и кръвното налягане.