Лечението с антикоагуланти на пациентите с тежка форма на COVID-19 увеличават шансовете им за оцеляване, съобщават изследователи в публикация на the Journal of the American College of Cardiology. 


При голям брой хоспитализирани пациенти с COVID-19 се развиват опасни за живота усложнения, свързани с повишено тромбообразуване. Екип медици от Медицинското училище на болницата "Маунт Синай" в Ню Йорк сравнили преживяемостта и продължителността на лечението сред пациентите с назначена тромболитна терапия и останалите.


В изследването са включени 2773 пациенти с COVID-19 от пет различни болници на веригата "Маунт Синай" за периода от 14 март до 11 април. Прегледът на данните показва, че получилите антикоагуланти пациенти са с по-добри резултати и при интензивната терапия и при по-щадящо лечение. При това рискът от възникване на вътрешни кръвоизливи при тях бил нисък – не повече от 3%.По думите на д-р Валънтайн Фустър, главен лекар в болницата и ръководител на изследването, независимо от формата на приложение на антикоагулантите: перорално, подкожно или венозно, може да се предотврати смъртен изход, свързан с коронавирусната инфекция, в това число сърдечен пристъп, инсулт, белодробна емболия. Лекарят предупреждава, че назначаването им трябва да става с оглед индивидуалния случай и преценка на потенциален риск от кръвоизлив. 


28% от пациентите или 786 са получили пълна доза антикоагулани, която е по-висока от обичайно назначаваната за профилактика и лечение на тромбози. Очевадна разлика в данните се констатира от изследователите при интубираните пациенти.

 

Изследването на екипа продължава.

 

Антикоагулантите са противосъсирващи лекарства, които се делят на два вида. Едните са парентерални с пряко действие. Това са хепарин и нискомолекулярни хепарини. Другите са перорални с непряко действие.

 

Антикоагулантите изискват внимателно дозиране и контрол на времето на съсирване на кръвта поради малката терапевтична ширина на препаратите и местите усложнения от приложението им.

 

Източници по темата:
“Association of Treatment Dose Anticoagulation with In-Hospital Survival Among Hospitalized Patients with COVID-19,” the Journal of the American College of Cardiology]
https://www.contagionlive.com/news/anticoagulants-linked-improved-covid-19-survival-rate
doctor.rambler.ru/coronavirus/44139664-nazvany-preparaty-uluchshayuschie-vyzhivaemost-pri-covid-19/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32220112
https://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2020/05/05/14/38/anticoagulation-associated-with-improved-outcomes-in-hospitalized-covid-19