Лекарите трябва да бъдат внимателни при предписването на селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, дори на ниски дози, при възрастни хора с деменция, предупреждава изследователски екип от Медицинския център към Университета „Еразъм“ в Ротердам.

 
Употребата на антидепресанти от възрастни, засегнати от състоянието, повишава риска от падане, установява проучване. 
 
Известно е, че лекарствата могат да доведат до редица странични ефекти, включително световъртеж и замъглено зрение.
 
Падането е водеща причина за фатален край, вследствие на злополука, при хора над 65 години.
 
В продължение на 2-годишен период изследователите събират данни за ежедневната употреба на лекарства и рискът от падане сред 248 възрастни хора. Отчитат се 683 падания, с последствия като фрактури на бедрената кост, навяхвания, натъртвания, отоци. 
 
Резултатите показват, че селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина утрояват риска от падане. Опасността се увеличава, ако на пациента едновременно са предписани и седативни лекарства, като таблетки за сън.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Констатациите могат да помогнат за развитието на по-ефективни стратегии за предотвратяване на падане, казва водещият изследовател д-р Каролин Стърк. 
 
Повече изследвания са необходими, за да се разбере връзката между антидепресантите и влиянието им върху състояния като деменция, подчертава проф. Клайв Балард от британското Дружество по Алцхаймер. 
 
Резултатите са публикувани в British Journal of Clinical Pharmacology.