Ново проучване установява, че използването на антидепресанти помага не само при лека или умерена депресия, но и при по-тежки психични разстройства.

За целта на проучването взимат участие около 9 000 души в различен възрастов диапазон. Част от доброволците са на лечение с Прозак (Prozac), а друга с Ефексор (Effexor).

Резултатите от проучването показват, че групата, приемаща Прозак, има 50% подобрение на симптомите на депресия и тревожност, само шест седмици след началото на лечението.

Подобрението се наблюдава при всички доброволци, независимо от степента и фазата на психическия проблем.

Комбинацията на медикаментозното лечение с консултации при психиатър или психолог може да допринесе за по-ефективното и своевременно лечение, смятат специалисти.

Жените страдат от депресия два пъти по-често от мъжете. Състоянието се наблюдава във всички възрастови, расови, етнически и социално-икономически групи.

Около 3/4 от хората, които са имали един епизод на депресия изпитват поне още един до края на живота си.

NEWS_MORE_BOX

 

 


Други депресивни състояния са дистимия (хронична, по-лека форма на депресия) и биполярна депресия (редуване на депресивни и манийни епизоди).

Антидепресантите повишават нивото на норадреналина и/или серотонина (медиатори,посредници) в мозъка, което при депресивни състояния е понижено.