Антидепресантите могат да намалят риска от рак на мозъка и червата, сочи ново проучване, публикувано в British Journal of Cancer.


Често предписваните антидепресанти могат да намалят риска от рак на дебелото черво с 20%, се посочва в проучването, проведено на 93 000 души.


Трицикличните антидепресанти понижават с 30% риска от глиома, най-разпространеният вид рак на мозъка, твърдят учените от британския университет.


Изследователите са на мнение, че антидепресантите могат спокойно да бъдат предписвани за превениция на хора, генетично предразположени към развитието на рак на мозъка или дебелото черво.


Откритието може да доведе и до развитието на специално проектирани фармацевтични продукти, които да помогнат при борбата с туморните образувания в червата и мозъка, казва д-р Тим Бейтс, от Lincoln University и New-Use Therapeutics.

 

NEWS_MORE_BOXАнтидепресантите атакуват митохондриите или "ахилесовата пета" на някои ракови клетки, обяснява д-р Бейтс. Митохондриите са "суперсила", която дава "заряд" на клетките да функционират.
Трицикличните антидепресанти възпрепятстват нормалната дейност на митохондриите в раковите клетки, намиращи се в червата и мозъка, пояснява специалистът.


Биохимичният състав на митохондриите на раковите клетки се различава от този на митохондриите на нормалните човешки клетки, което определя "избирателното" действие на антидепресантите.


В проучването са взети предвид фактори като хранителни навици, тютюнопушене, затлъстяване, възраст, пол и други фактори на доброволците. Същите резултати не се откриват при други видове рак.