Приемът на андидепресанти помага за намаляване на горещите вълни по време на менопауза, съобщават експерти. 

 
Горещите вълни се дължат на спадането на нивото на естрогените и разширяването на кръвоносните съдове, водещо до повишаване на кожната температура. Изразяват се във внезапно зачервяване или затопляне на лицето, врата и горната част на гърба, които могат да причинят изпотяване. 
 
При жените с подобни симптоми се наблюдават различия в начина, по който кръвоносните съдове реагират на хормони, показва ново проучване. 
 
В него участват 134 жени, които приемат антидепресанта венлафаксин или прилагат хормонозаместителна терапия.
 
Резултатите показват, че хормонозаместителната терапия намалява горещи вълни при 3/4 от жените. 60% от тези, които приемат антидепресант, чувстват подобрение на симптомите.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Според учените от университета Глазгоу антидепресантите, влияещи на начина, по който организмът използва серотонин, въздействат и на дейността на кръвоносните съдове при жени, които страдат от горещи вълни. 
 
Практиката да се предписва хормонозаместителна терапия при менопауза не винаги е препоръчителна. Изследване на американския Национален здравен институт показва, че подобни лечения могат да увеличат риска от рак на гърдата, сърдечни болести, пристъпи. Това означава, че ако жените приемат хормони, те трябва да бъдат в най-ниската доза и за възможно най-кратък период, според експерти.