Обичайните антидепресанти, които се приемат от милиони хора по света, не крият риск от сърдечен удар или инсулт, твърдят изследователи. 
 
Те допълват, че депресията сама по себе си повишава опасността от развитие на сърдечносъдови проблеми
 
Специалистите проучват дали антидепресантите, по-специално тези от групата на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина, по някакъв начин влияят на този риск. 
 
Проучването е важно, тъй като антидепресантите са сред най-често предписваните медикаменти, а сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртност в световен мащаб. 
 
Изследователите от Университета на Нотингам във Великобритания проучват връзката между различните видове антидепресанти и оценяват последствията при три сърдечносъдови състояния сред хора, страдащи от депресия
 
За тази цел се анализират данни на 238 963 пациенти, които са на възраст между 20 и 64 години и са диагностицирани с депресия в периода между 2000 г. и 2011 г. 
 
Пациентите са наблюдавани за сърдечен удар, инсулт или транзиторните исхемични атаки и аритмия до 2012 г. Изследователите проучват вида антидепресанти, които всеки пациент е приемал, както и дозата и продължителността на употреба. 
 
Взети са предвид и фактори като пол, възраст, тютюнопушене, консумация на алкохол, съпътстващи заболявания и употребата на други медикаменти. 
NEWS_MORE_BOX
 
За 5-годишен период изследователите не откриват доказателства, които да свързват селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина с повишен риск от аритмия, сърдечен удар, инсулт или транзиторни исхемични атаки сред хората, страдащи от депресия
 
Специалистите отчитат обаче удвояване на риска от аритмия през първите 4 седмици при прием на трициклични и сродни на тях антидепресанти
 
Циталопрам – един от най-често предписвани медикаменти при пациентите в проучването, не се свързва с повишен риск от аритмия.
 
Данните са поместени на страниците на сп. The BMJ