Инхибитори на моноаминооксидазата (МАО-инхибитори) са другият клас антидепресанти, които намират широка употреба. Моноаминооксидазата е ензим, който отговаря за разграждането на тирамина в човешкото тяло. МАО-инхибиторите потискат действието му, в резултат на което се повишават нивата на определени невромедиатори каквото са серотонин и норадреналин.

 

Възстановяването на активността на МАО изисква няколко седмици при повечето лекарства. Клинични проучвания с МАО-инхибитори показват, че главните нежелани лекарствени реакции произтичат именно от инхибирането на ензима МАО. Терапевтичният им ефект настъпва 10 – 15 дни след започване на лечението. Спиране на лечението изисква постепенно намаляване на дозата.


 

Внезапното спиране на лечението с МАО-инхибитори може да предизвика поява на синдром на отнемането, който включва симптоми като сърдечни смущения, промени в кръвното налягане, вегетативна симптоматика. Не се препоръчва комбинация на МАО-инхибитори с друг вид антидепресанти. Приемът на храни богати на тирамин (такива са сирене, банани, бира, ферментирали соеви продукти и др) по време на лечнието с МАО-инхибитори трябва да се ограничи до минимум.

 

Тираминът също е моноамин, който се разгражда от МАО. Приемът на тирамин заедно с МАО-инхибитори силно забавя разграждането му. Той измества адреналина и норадреналина от депата в нервните окончания, което предизвиква рязко покачване на пулса и кръвното налягане до степен на животозастрашаваща хипертонична криза. Ефектът е открит при пациенти приемали МАО-инхибитори заедно с ферментирали сирена, поради което е известен като “ефекта на сиренето“.

 

Moclobemide е обратим инхибитор на моноаминооксидазата. Показан е за лечение само на тежка депресия, неповлияла се от други лекарства. Моклобемидът потенцира по-слабо пресорния ефект на тирамина, но пациентите трябва да избягват приема на големи количества храни, богати на тирамин. Моклобемидът също не се приема заедно с други антидепресанти.

 

Nialamide. Прилага се при депресия, характеризираща се с намалена жизненост, ендогенна депресия и реактивна депресия. Понякога Nialamide се използва за лечение на невралгия на nervus trigeminus. Показал е ефективност при алкохолизъм, витилиго, нередовна менструация, мозъчно-съдови нарушения и преодоляване на стрептомицин-индуцираната глухота. Нежеланите ефекти включват еуфория, психомоторна обърканост, ортостатична хипотония (виене на свят и причерняване при рязко изправяне), безсъние, световъртеж, хипотензия, маниакално състояние, гадене повръщане и зрителни нарушения.