В добре осигурените държави, в които ваксините са свободно достъпни, активната ваксинация на населението започва да се справя с пандемията от COVID-19.

 

Въпреки това все още има държави, които не могат да подсигурят ваксинацията на всички хора.


 

Поради тази причина от основно значение е да се проучи възможността за приложение на вече широко разпространени и лесно достъпни медикаменти за лечението на COVID-19.

 

Медикаментът Fluvoxamine, който активно се използва при лечение на депресия и обсесивно-компулсивно разтройство, може значително да намали риска от хоспитализация и смърт при пациенти с висок риск от тежко протичане на коронавирусна инфекция.

 

Този лекарствен продукт предтставлява антидепресант селективен инхибитор на обратното захващане на серотонина (SSRI).

 

Информацията за неговия ефект е предоставена от клинично проучване в Бразилия, което наблюдава, че при прием на Fluvoxamine в ранните стадии на инфекцията риска от хоспитализация се понижава с 32%

 

В изследването са включени 1497 пациенти, които са дали положителен резултат при тестване за SARS-CoV-2.

 

При всички от тях рискът за тежко протичане на заболяването е повишен - в разултат на хипертония, диабет или наднормено тегло.

 

Половината от пациентите приемали лекарството Fluvoxamine. При тях се наблюдава и 32% понижен риск за леталитет.

 

Проучването е публикувано в The Lancet Global Health. Подобно е направено и в САЩ.

 

Идеята за провеждането на този тип изследвания се появява след като голямо наблюдателно проучване във Франция, съобщава за връзка между употребата на антидепресанти и понижаването на риска от интубация или смърт сред пациентите, хоспитализирани с COVID-19.

 

Учените предполагат, че положителния ефект на Fluvoxamine при COVID-19 се дължи на неговото противовъзпалително действие.

 

Най-голямата заплаха при тежкото протичане на заболяването може да не бъде самият вирус, а по-скоро свръхактивирането на имунната система или така наречената цитокиновата буря.

 

Fluvoxamine има по-добро действие от другите SSRI-антидепресанти при активацията на рецептор, известен като сигма-1, който намалява производството на възпалителни сигнални молекули - цитокини.

 

Следователно ранният прием на този лекарствен продукт би могъл да предотврати бурната реакция на имунната система и да понижи риска от хоспитализация и леталитет при отделните пациенти.

 

Все още не е проучена ползата на този медикамент при заболели ваксинирани пациенти, тъй като проведеното изследване включва само тежки случаи на COVID-19, които се наблюдават предимно при неваксинирани.

 

Източници:

https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(21)00448-4/fulltext

https://www.nature.com/articles/s41380-021-01021-4

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2773108

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra2026131#article__sc6