Масовият прием на антибиотици се превърна в сериозен проблем за модерното общество.

 

Освен със създаването на резистентни микроорганизми, екип от учени свърза оралните антибиотици с повишаване на риска от развитие на тумор на дебелото черво.


 

В днешно време карциномът на дебелото черво е второто най-често онкологично заболяване в САЩ, което води до фатален изход за пациента.

 

Обикновено заболяването се появява при по-възрастни хора. Въпреки това през последните 25 години честотата на този вид карцином се увеличи сред по-младите пациенти - под 50-годишна възраст.

 

Проведеното от изследователи на Обединеното Кралство проучване включва данни предоставени от 40 000 души.

 

След редица анализи, учените правят връзка между употребата на антибиотици и повишения риск от развитие на карцином на дебелото черво при пациенти, които са под 50-годишна възраст.

 

Участниците в проучването са разделени в различни групи. Едната включва пациенти, които са получили диагноза карцином на дебелото черво преди навършване на 50 години - ранно начало, и такива с късно начало - диагноза след 50-годишна възраст.

 

Хората, които не са диагностицирани с този вид тумор са изключени от представените крайни резултати.

 

Около 55% от пациентите с карцином на дебелото черво във всяка група са мъже и почти 50% от всички участници са получили някаква рецепта за прием на антибиотици.

 

При анализ на предоставената информация се забелязва, че повечето от хората, при които се наблюдава това туморно заболяване, са приемали някакъв вид антибиотик.

 

В заключение изследователите установяват, че употребата на антибиотици се свързва с приблизително 49% по-висок риск от карцином на дебелото черво при пациенти под 50-годишна възраст, а при тези над 50 години, този риск е с около 9% по-висок от нормалния.

 

Получените резултати биха могли да подпомогнат за повишаване на осведомеността на хората за потенциалните вреди, които се свързват с ненужната употреба на антибиотици.

 

Въпреки това обаче, антибиотиците могат да спасят човешки живот. Много е важно пациентите, които се нуждаят от прием на някой вид антибиотик, с цел предотвратяване на тежки последици от друго заболяване, да не се противопоставят на съветите на своя лекар.

 

Проучването е публикувано е British Journal of Cancer.

 

Източници:

https://www.nature.com/articles/s41416-021-01665-7