Честият прием на антибиотици, още след раждането, може да промени развитието на човешкия мозък, особено в участъци, отговорни за когнитивните и емоционалните функции, смятат изследователи от Rutgers.


Лабораторното проучване, публикувано в електронното научно списание iScience, предполага, че пеницилинът (както и други представители на тази група) променя микробиома - трилионите полезни микроорганизми, които живеят в червата и по кожата ни, както и генната експресия, която позволява на клетките да реагират на променящата се среда в ключови области на развиващия се мозък.


На база на тези резултати учените препоръчват използване на алтернативи на антибиотиците, когато е възможно, за предотвратяване на проблеми с последващото развитие.Пеницилинът (включително ампицилинът, амоксицилинът) са най-широко използваните антибиотици при деца по света. В САЩ, средно, всяко дете получава поне три курса на антибиотично лечение преди навършване на 2-годишна възраст. Подобни или по-високи нива на експозиция се наблюдават в много други страни.


Предишни проучвания показват, че излагането на животински модели на антибиотици в ранна възраст води до промени в техния метаболизъм и имунитет.


Проучването сравнява животински модели, които са били изложени на ниски дози пеницилин вътреутробно или непосредствено след раждането, с такива, които не са лекувани. Те открили, че в групата на тези, на които е даден пеницилин е налице съществена промяна в чревната микробиота, както и в генната експресия във фронталната кора и амигдалата - две ключови области в мозъка, отговорни за развитието на паметта, както и реакциите на страх и стрес.


Все по-голям брой доказателства свързват състоянието на чревния тракт със сигнализирането към мозъка – т. нар. ос черва-мозък. Ако този път е нарушен, това може да доведе до трайни промени в структурата и функцията на мозъка и евентуално да доведе до невропсихиатрични или невродегенеративни нарушения в по-късно детство или зряла възраст.


Ранният живот е критичен период за невроразвитието, обясняват учените. През последните десетилетия се наблюдава нарастване на честотата на разстройства от аутистичния спектър, дефицита на вниманието, както и проблеми с ученето.


Изследването е съвместен проект на няколко научни звена - университета в Ню Йорк и Rutgers.


Източници:
Antibiotics use early in life increases risk of inflammatory bowel disease later in life (medicalxpress.com)

A single early-in-life antibiotic course increases susceptibility to DSS-induced colitis | Genome Medicine | Full Text (biomedcentral.com)