Над 11 милиона рецепти за антибиотично лечение при респираторни инфекции на деца годишно се изписват излишно, става ясно от публикация в сп. Pediatrics.


Според експертите антибиотиците се назначават от лекарите въпреки несигурния им ефект при лечението на заболяванията. Това по мнението им се дължи на липсата на практичен метод, който клиницистите да ползват за разпознаването на вирусните от бактериалните инфекции или най-малкото на някакъв бърз текст за стрептококи при възпаление на гърлото.


При мета-анализ на проучвания за остри респираторни инфекции при деца и тийнейджъри за два месеца през 2000 година изследователите установяват, че само 27,4% от тези заболявания се дължат на бактериални причинители. Сред регистрираните случаи преобладават отитите и инфекциите на гърлото, които сега успешно се предотвратяват чрез приложението на пневмококова ваксина.


NEWS_MORE_BOX

 


Същевременно изследователите изчисляват, че при 56,95% от прегледите при лекар заради инфекции на респираторния тракт се изписва антибиотична терапия. Според директора на централата по антибиотична резистентност на Центъра по контрол и превенция на заболяванията на САЩ, д-р Стив Соломон, в над 50% от случаите антибиотиците са или ненужни или погрешно назначени, което стои в основата на проблема за развитието на устойчивост на патогенните бактерии срещу тези лекарства. Проблема с антибиотичната резистентност на опасни патогенни бактерии, в това число и на златистия стафилокок, нарасна със заплашителни темпове през последните 70 години на масовото им използване.


По данни на CDC над 2 млн. американци се разболяват ежегодно и 23 хил. умират вследствие на антибиотичната резистентност. В този смисъл намирането на удачен инструмент за бързо диагностициране на вирусните инфекции на респираторните инфекции е от приоритетна значимост.