Антибиотиците губят ефективността си по целия свят. Те изчерпват силите си в борбата срещу инфекции, което може да доведе до катастрофални последици за здравето на планетата, алармира Световната здравна организация.

 

Причината е, че те са се превърнали в „пенкилер“ за всеки повод и голяма част от хората вече са резистентни към тях. Това е сериозна заплаха за общественото здраве, тъй като със съществуващите медикаментите вече трудно ще се преборват по-голямата част от заболяванията.


 

Твърдението е подкрепено от последния доклад на организацията за антибиотичната резистентност в 114 държави. Той подробно разглежда устойчивостта в седем бактерии, отговорни за най-често срещаните и животозастрашаващи заболявания. Срещу тях изследователите установяват много ниска ефективност, дори и на антибиотици, до които медиците прибягват в краен случай, когато другите не помогнат, като например карбапенемите.

 

„Светът се насочва към „постантибиотична ера“, когато дори общи инфекции и леки наранявания, които са лечими, ще могат отново да убиват хора“, категоричен е д-р Кейджи Фукуда, генерален директор за здравна сигурност на СЗО.

 

По неговите думи досега антибиотиците са били един от стълбовете, позволяващи ни да живеем по-дълго и по-качествено.

 

Ако не бъдат взети своевременни мерки за предотвратяване на инфекциите, а също и да се промени начинът, по който се произвеждат, предписват и приемат тези медикаменти, човечеството ще е изправено пред много голяма опасност за оцеляването си.

NEWS_MORE_BOX

 

Голям проблем е и фактът, че от 25 години насам не са се произвеждали нови класове от органичните съединения, които спират растежа на бактериите и ги убиват. Това е така, защото фармацевтичните компании не могат да покрият високите разходи за научни изследвания и разработване на нови лекарства.

 

А тези, които сега излизат на пазара, не са наистина нови, а различни вариации на старите медикаменти.

 

 „Ние знаем, че патогените са навсякъде. Те бяха тук преди човечеството. Това не е проблем на една страна или един регион. Това е проблем, който принадлежи на цялата планета“, заключава д-р Кармен Песоа де Силва, ръководител на изследването за антибиотичната резистентност.

 

По думите й нито една страна, дори и с възможно най-добрите политики, не може да се справи с този проблем сама.

 

От „Лекари без граници“ призовават спешно да се изработи глобален план за рационалното използване на антибиотиците.

 

Оттам посочват, че докладът на Световната здравна организация е тревожен сигнал към правителствата за въвеждане на стимули за фармацевтичната индустрия да разработи нови лекарства на достъпни цени, адаптирани към нуждите на развиващите се страни.