Сулфонамидите всъщност не са антибиотици, те са синтетични антибактериални лекарства. Имат широк спектър на действие.
Сулфонамиди са: Sulfathiazol, Sulphamethoxazole, Sulfaguanidine, Sulfasalasine и др.

 

Показания. Те се използват за лечение предимно на респираторни (синуити, отити, бронхити) и уроинфекции. Sulphamethoxazole е един от най-използваните сулфонамиди при респираторните инфекции. Може да се намери в таблетна форма 480мг – за възрастни и 120 мг – за деца, както и суспензия. Sulfathiazol се използва като добър локален антисептик, за третиране на наранявания. Може да се намери под форматана пудра.


 

Лекарствени взаимодействия. Противомикробният ефект на сулфонамидите се намалява при едновременното прилагане с локални анестетици – лидокаин, бензокаин (в много таблетки за гърло се съдържат локални анестетици!). Сулфонамидите могат да повишат концентрацията и съответно токсичността при едновременно използване с инсулини и някои антикоагуланти.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Нежелани реакции. При 5% от пациентите, приемащи сулфонамиди се наблюдават нежелани ефекети. Най – често се проявяват стомашно-чревни нарушения (гадене, повръщане, диария). При прилагане на сулфонамиди е възможно развитие на алергични реакции – обриви, зачервявания, имат и фотосенсибилизиращ ефект. Излагането на активно слънчево огряване по време на лечение със сулфонамиди не е препоръчително.

 

Сулфонамидите проявяват бъбречна токсичност, свързана с отлагане на кристали и обструкция на пикочните пътища. Алкализирането на урината увеличава разтворимостта на кристалите. По време на лечението със сулфонамиди се налага прием на поне 2л. течности и алкални храни (боб, авокадо, моркови, картофи), за да се намали риска от кристалурия.

 

Друг сериозен нежелан ефект е хематотоксичност и анемия. Прилагането на сулфонамидите при новородени и недоносени деца е възможно да се наблюдава жълтеница и увреждане на мозъка. Поради това сулфонамидите не се прилагат през третия триместър на бременността и на новородени.
Приемът на сулфонамиди без лекарско назначение и уточнена дозировка може да причини сериозни увреждания на всеки самолекуващ се.