Антибиотичен гел съдържащ азитромицин, антибиотик със силни антибактериални свойства, е от полза за предотвратяването на Лаймска болест след ухапване от кърлеж.
 
До това заключение стигат учени от международен екип в медицинския университет на Виена. Резултатите от изследванията им са публикувани на страниците на престижния журнал The Lancet Infectious Diseases
 
Заедно с колегите си от Полша, Германия и Швейцария, австрийските лекари преминали през редица клинични изпитания на антибиотичния гел и обмислят започване на приложението му в ежедневната медицинска практика.
 
В хода на изследването били наблюдавани 1000 души, наскоро ухапани от кърлеж. Те били трерирани с азитромициновия препарат – не по-късно от 72 часа след ухапване. Нито един от третираните не развил Лаймска болест. Очаквано, в контролната група, на която учените приложили плацебо, били отбелязани 7 случая на инфекция и развитие на Лаймска болест.
 
Предимството на антибиотичния гел е, че няма странични ефекти и може да се прилага безпроблемно и върху деца. Третирането е просто – гелът се нанася на всеки 12 часа за период от 3 дни върху и около мястото на ухапване. Това убива бактериалните причинители на инфекцията и Лаймска болест не се развива, дори те да са навлезли под кожата.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Лаймската болест е най-разпространеното заболяване, пренасяно от кърлежите. Макар само около 20% от кърлежите да са преносители на инфекциозния причинител и само 5% от ухапванията да резултират в заразяване, в западна Европа всяка година има над 200 000 документирани случая на заболяването. В Австрия, всяка година има около 24 000 случая, за България потвърдените от лаборатория случаи са между 300 и 1000 всяка година.
 
Ако инфекцията не бъде третирана, тя може да се обостри – от това страдат силно ставите, сърцето и нервната система, засягат се също кожата и зрението.