Колкото и страшно да звучи думата антибиотик, подходящият медикамент не носи риск за здравето на майката и кърмачето.
Най-често използваните антибиотици при кърмачки са от групата на пеницилините, цефалоспорините и макролидите. Представители от тези групи са: Amoxicilline, Cefuroxim, Azithromycin, Clarithromycin. Те са с широк спектър на действие и се прилагат при респираторни, пикочни инфекции и др.

 

Американската педиатрична асоциация ги поставя в групата на съвместимите с кърменето лекарства.
Лабораторни изследвания показват незначителни количества, достигащи до кърмата. Нещо повече. Антибиотиците от тази група са подходящи за педиатрична употреба.


 

Негативни ефекти, които могат да се наблюдават при кърмачето са от страна на стомашно-чревния тракт. Възможно е нарушаване на чревната флора, което е причина за диария. По тази причина се налага суплементация на майката и бебето с пробиотици по време и до 10 дни след антибиотичното лечение.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Прилагането на локални или системни противогъбични лекарства също не носи риск за кърмачето. Краткотрайното прилагане на лекарства като Itraconazole, Fluconazole са подходящо лечение при гъбични инфекции. Количествата, екскретирани в кърмата са в пъти по-малки от терапевтичните дози. Itraconazole се използва в педиатричната практика за лечение на орални мукози, както и при недоносени бебета и то с много добра поносимост.

 

Противовирусни лекарства като Acyclovir, Pencyclovir са в групата с много нисък риск за кърмене. Те се използват за лечение на херпесни и други вирусни инфекции. Локалното лечение на лабиален херпес с кремове не носи никакъв риск. Количествата от лекарствата, които преминават в кърмата при системното приложение също са незначителни. По тази причина не е необходимо преустановяване на кърменето по време на лечението.