Хората приемащи антибиотични препарати за дълги периоди от време са много по-предразположени към развитието на доброкачествени и злокачествени образувания в колоректралния регион известни като полипи.
 
Изледване от 2017 година, поместено в медицинския журнал Gut, разкрива важността на голямото разнообразие от чревни бактерии при потискането на тумурни образувания и най-вече, как продължителния антибиотичен прием изтощава чревния микробиом.
 
Чревните полипи са често срещани разраствания в повърхностните чревни тъкани, наблюдават се при 10%-20% от населението и рядко водят до усложнения.
 
При липса на адекватно лечение, което най-често включва премахването им по време на колоноскопия, те могат да се развият в предраковия тубуларен аденом или злокачествения колоректален аденокарцином
 
Изследването с над 16 хиляди изследвани участници разкрило, че тези от тях, приемали антибиотични препарати за повече от два месеца в периода между 20-тата и 39-тата си година попадат под почти удвоена заплаха от развитието на аденомни полипи през следващите десетилетия.
 
NEWS_MORE_BOX
 
При жени, приемащи антибиотици за повече от два месеца между 40-тата и 50-тата си година, вероятността от появата на полипи години по-късно е още по-висока.
 
Учените напомнят, че антибиотичния прием мощно променя чревния микробиом, като понижава бактериалните численост и разнообразие, което на свой ред понижава чревната устойчивост към зловредни бактерии. Това увеличава вероятността от развитие на възпалителни процеси в чревните тъкани, които са сочени за един от основните фактори, водещи до появата на чревни полипи и колоректален рак.
 
Тези разкрития допълват нарастващия брой аргументи за ограничаване на антибиотичния прием в световен мащаб – антибиотици трябва да се приемат само при лекарска препоръка, да не се употребяват повече от 3-5 седмици и да се допълват от хранителен режим, подходящ за поддържане на чревната микрофлора и имунната система.