Фармаколози от Университета на Монреал, Канада, разкриват на 1 май 2017 година свое изследване в което установяват, че някои типове антибиотични препарати прилагани често при бременни жени могат да увеличат значително риска от спонтанен аборт. Изследването е публикувано в журнала на Канадската медицинска асоциация.
 
Учените предупреждават, че антибитични класове като хинолоните, тетрациклините, сулфонамидите и метронидазола са статистически обвързани с повишена вероятност от усложнения на бременността, водещи до спонтанен аборт. 
 
Подобна зависимост не била установена за най-често използваните антимикробни класове като пеницилиновите и цефалоспориновите антибиотици.
 
Нитрофурантоина, често използван за лечение на пикочо-полови инфекции и еритромицина, предписван при дихателни, кожни и хламидийни инфекции също бил определени като безопаснен за бременността.
 
Тетрациклините били посочвани и в други изследвания като причинители на родилни дефекти и заедно с хинолоните се предписват само в крайно належащи случаи, когато налични инфекции пряко застрашават живота на майката. 
 
Макролидите обаче се предписват сравнително често, особено когато пеницилина не е ефективен, най-често при стрептококови и пневмококови инфекции. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
По-често се предписват сулфонамиди за лечение на пикочо-полови, ушни, очни и пронхиални инфекции. 
 
От опасните антибиотици, метронидазола пък се използва най-често при тежки вагинални, стомашни, кожни и ставни инфекции. 
 
Учените анализирали данните за протичане на бременността при 80 020 жени на които били назначени антибиотични лечения в ранната бременност в периода между 1998 и 2009 година. В групата били отчени 8702 случая на спонтанен аборт. 
 
След анализ на данните учените установяват, че риска от спонтанен аборт след прием на посочените като опасни антибиотици е между 9% и 10%. Статистически, вероятността от спонтанен аборт при всички бременности е между 6% и 7%, което означава, че макар и слабо, тези антибиотични препарати повишават вероятността от усложнения по време на бременността.