Пеницилините и цефалоспорините спадат към групата на беталактамните антибиотици. Техният механизъм на действие е свързан с унищожаване на клетъчната стена на бактериалните клетки. Това ги прави сравнително безвредни с добра поносимост.

 

Възможни са алергични реакции, поради което се прави предварителен тест за свръхчувствителност. Има кръстосана резистентност между пеницилини и цефалоспорини в 8% от случаите. Пеницилините са подходящи за приложение при бременност и кърмене.


 

Разликите между отделните лекарства се свеждат до различната им бионаличност и спектър на антибактериална активност. Ampicilline и Amoxacilline имат 30-60% перорална резорбция и спадат към широкоспектърните пеницилини. Benzylpenicillin и Phenoxymethylpenicillin са природни деривати. Те са с тесен спектър на действие и лесно развиват резистентност. Поради тази причина тяхното използване е силно ограничено.

 

Нежелани ефекти. Алергични реакции настъпват при 1-5% от случаите. Изразяват се в обриви, ринити, отоци и в редки случаи се стига до анафилактичен шок. Мускулната апликация е болезнена и може да предизвика зачервяване.

 

Дисбактериозата е друг нежелан ефект, който е характерен за всички широкоспектърни антибиотици, което създава условия за развитие на вагинални инфекции, разстройство, повръщане.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Едновременният прием с алкохол не е препоръчителен. Засилва токсичността на лекарството, както и на самия алкохол.

 

Пеницилиновите антибиотици се преработва от бъбреците, което създава условия за нефротоксичност. Прилагането им при бъбречни проблеми е ограничено.

 

Едни от най-често изписваните цефалоспорини са: Cefalexin, Cefuroxim, Ceftibuten, Cefixime. Цефалоспорините са широкоспектърни и развиват резистентност в по-малка степен в сравнение с пеницилините.

 

Подобно на пеницилините, цефалоспорините предизвикват алергични реакции при 1-4 % от случаите, стомашно-чревни смущения (дисбиоза). Описани са авитаминоза B-комплекс и K, което изисква допълнителна суплементация по време на антибиотичното лечение.

 

Пеницилините и цефалоспорините се прилагат при различни бактериални инфекции – респираторни (бронхити, пневмонии), уринарни, пиелонефрит, синузити, отити, кожни инфекции, сепсис, менингити.

 

Изборът, дозировката и продължителността на прием на антибиотиците зависи изцяло от лекуващия лекар. Разумната употреба на антибиотиците е в основата на развитието на резистентност.