Учени от Националния университет на Ирландия, Галуей, разработили иновативна антибактериална терапия, която е ефективна дори срещу устойчиви на антибиотици микроорганизми и е вдъхновена изцяло от човешката имунна система.
 
Терапията е предложена поради нарастващата заплаха на антибиотичната резистентност – с ограничаването на типа и броя лекарства против инфекциозни заболявания е важно да има налична алтернатива.
 
Лечението се основава на взаимодействията в йодо-тиоцианатния комплекс – сложна смес на йодид, тиоцианат и водороден пероксид. Когато трите съставки реагират заедно, се образуват окислени молекули с мощни антибиотични свойства. Те увреждат бактериите, като разрушават важни за тях клетъчни структури и компоненти, което води до микробната смърт.
 
Терапията наподобява човешката имунна система – в телата на хората по сходен механизъм работят ензимите, наречени пероксидази. Учените обмисляли да използват директно пероксидазите, но пречистването им би струвало твърде скъпо.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Йодо-тиоцианатен комплекс се доказал като особено ефективен – успявал да пребори всички патогенни микроорганизми, срещу които бил тестван, включително и резистентния към метицилин Staphylococcus aureus (MRSA). Към MRSA спадат всички стафилококи, които чрез естествен отбор или хоризонтален генетичен трансфер са постигнали устойчивост към бета-лактамовите антибиотици (пеницилин, метицилин, диклоксацилин, оксацилин), както и цефалоспорини.
 
Един от най-големите и неочаквани плюсове – дори след повторно и последващо приложение не била отчетена появата на антибиотична резистентност. Това най-вероятно се дължи на факта, че комплекса съдържа два субстрата (йодид и тиоцианат), което затруднява приспособяването на бактериите и намирането на път към резистентността.
 
Освен като дезинфектант на болнично оборудване и средство за почистване на замърсени рани, учените се надяват това лекарство да бъде приложимо при хора, вече страдащи от инфекции с резистентни арганизми.