Макролидите са широкоспектърни антибиотици, предпочитани както за възрастни, така и за деца. Към групата на макролидите се отнасят: Azithromycin, Clarithromycin, Spiramycin, Roxithromycin и др.

 

Повечето макролиди имат добра чревна резорбция, която може да се повлиява от храната. Препоръчва се прием 1 час преди или 2 часа след храна. Те преминават плацентарната бариера и се откриват в кърмата, не се препоръчват по време на бременност и кърмене. Azithromycin и Erythromycin могат да се използват при бременни без риск за плода.


 

Показания. Макролидите се прилагат широко при инфекции на горните дихателни пътища – синузит, трахеобронхит, бронхопневмония, възпаления на средното ухо. Поради тяхната жлъчна екскреция са подходящи за лечение на жлъчни инфекции, не повлияват добре инфекции на пикочните пътища. Имат антихелокобактерна активност, повлияват хламидиални инфекции, използват се локално при акне (Erythromycin).

 

Нежелани реакции. Приемът им може да е съпроводен с дразнене на стомаха, придружено с болки зад гръдната кост, гадене, диария, подуване. При предозиране водят до чернодробни проблеми.

 

NEWS_MORE_BOX
 

Лекарствени взаимодействия. Макролидите потискат метаболизма на някои лекарства, което може да повиши тяхната токсичност. Такива са: някои антикоагуланти, антипсихотици, противогъбични.

 

Azithromycin. Има дълъг биологичен полуживот (приблизително 3 дни след прием). Наблюдава се висока концентрация в инфектираните тъкани, като тя се запазва 5 до 7 дни след приема на последната доза. Обикновено лечението протича 5 дни с доза от 500 мг през първия ден и 250 мг до края на лечението. Намира се под формата на таблетки и педиатрична форма – гранули.
 

Clarithromycin. Съществуват таблетна форма и педиатрична форма – гранули. При възрастни и деца над 12 години дозата е 250 или 500 мг/12 ч. При деца дозата е 30-50 мг/кг. Clarithromycin ефективно се прилага при лечение на инфекция с Helicobacter pylori. Лечението продължава 7-10 дни в доза 500мг/12ч.
 

Spiramycin. Той се отличава с висока слюнчена и жлъчна екскреция. Използва се при пародонтоза, гингивит, синузити, дентални абсцеси. Изписва се в зависимост от тежестта на инфекцията 1 или 2 таблетки през 8 или 12 часа.


Изборът и дозировката на антибиотик зависят изцяло от лекуващият лекар!