Хинолоните не са точно антибиотици. Спадат към т.нар. синтетични химиотерапевтици, които проявяват антибактериален ефект.
Към хинолоните спадат: Нелидиксова киселина, Ciprofloxacin, Levofloxacin, Moxifloxacin и др.
 

Показания. Хинолоните са широкоспектърни химиотерапевтици. Те са особено ефикасни срещу бактерии, причиняващи инфекции на пикочните пътища – цистити, уретрити, простатити, полово предавани заболявания ( хламидии, гонорея).

 


Използват се при гастроинтестинални и абдоминални инфекции – гастроентерити, диария на пътешественика, инфекции на жлъчните пътища.

 

Хинолоните се прилагат и при инфекции на дихателната система, но като резервни средства при множествена резистентност към пеницилини и цефалоспорини.

 

Лекарствени взаимодействия. Характерно за хинолоните е взаимодействието им с антиацидни средства, желязосъдържащи медикаменти и храни, включващи алуминиеви, магнезиеви, калциеви, железни йони. Това са всички кофеинови напитки и млечни продукти. Едновременният им прием с хинолоните води до инактивирането им и намален ефект.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Не се препоръчва едновременното приложение на хинолоните с нестероидни противовъзпалителни. По този начин се засилва рискът от гърч.


Едновременното им прилагане с антиаритмични и успокоителни може да провокира аритмии. А комедикацията с Digoxin засилва токсичността му.

 

Нежелани лекарствени реакции. Хинолоните имат относително добра поносимост. Най-голяма е честотата на гастроинтестиналните смущения – гадене, болки в стомаха, повръщане, диария

 

Втората по честота група симптоми е от страна на централната нервна система. Те са свързани най-често с едновременната употреба с нестероидни противовъзпалителни. Възможни са главоболие, световъртеж, дори гърч.

 

Ciprofloxaxin и Norfloxacin в алкална урина изкристализират и за това трябва да се приемат с повече течности.


Хинолоните проявяват негативен ефект върху костно-мускулната система. Той се изразява в нарушение на костния растеж, развиване на кариеси и увреждане на ставния хрущял.

 

Хинолоните са противопоказани при бременност и при деца под 18г., поради риск от увреда на костно-мускулната система.
Всички хинолони са противопоказани при пациенти с анамнеза за гърчове, тъй като самите те могат да ги провокират.