Азитромицинът е антибиотик, най-често предписван срещу бактериални инфекции на вътрешната слухова тръба на средното ухо, стрептококов фарингит, пневмония, стомашно-чревни инфекции. Може да се използва и при полово предавани инфенкции като хламидия или гонорея. Острите възпаления на синуси и уретра също се повлияват добре.
 
Азитромицинът е ефективен срещу почти всички видове микробни вредители – грам-позитивни, грам-негативни, както и срещу атипични бактерии. Това се дължи на механима на действие на медикамента. Той възпира бактериалния растеж чрез пряка намеса в белтъчното им производство. Свързва се с 50S частта на бактериалната рибозома и активно потиска транслацията на информационната РНК – копие на участък от ДНК, в който се записва информация за бъдещия белтък.
 
Този антибиотик се отличава със стабилна структура, дори и в киселинната среда на стомаха, което елеминира нуждата от инжекции – може да се приема и през устата. Най-добре се поема от тялото на празен стомах – до 2-3 часа след приема, той започва да се натрупва във фагоцитите в кръвта. Тези защитни имунни клетки бързо пътуват към мястото на инфекция, където има големи концентрации на болестотворни микроби и транспортират със себе си антибиотика. 
 
Той се отделя при фагоцитоза и се натрупва в тъканите, където продължително изпълнява антибактериалните си функции. При еднократна доза от 500 мг, азитромицинът действа в тъканите около 68 часа. До една седмица, в урината се отчитат незначителни количества от лекарството, което запазва стуктурата си непроменена – то не взаимодейства с тъканите на тялото и не уврежда организма.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Поради интеракцията му със стомашно-чревната микрофлора обаче, при някои хора могат да настъпят гадене, повръщане и разстроен стомах. Не бива да се предписва при инфекция с Clostridium difficile – умъртвените бактерии могат да отделят токсини, които да доведат до алегична реакция. Потвърдена е безопасността му при бременни жени. Няма данни за негативни реакции при кърмене. 
 
Този антибиотик е познат на лекарите като добра алтернатива при пациенти, алергични към пеницилин.