Действието на антибиотиците от последно поколение срещу сериозни пневмонии и инфекции на кръвта, е под заплаха от компрометиране, тъй като се появяват все повече резистентни щамове на бактерии в Европа. За това предупреждават експерти. 
 
Нов доклад на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията показва, че резистентността продължава да нараства в цяла Европа, въпреки опитите за повишаване на глобалната осведоменост за опасността, както и за значението на изключително важните антибиотични препарати от висок клас. Без тях някои инфекциозни заболявания биха се превърнали в нелечими, а някои форми на хирургични интервенции – отново опасни. 
 
Данните от доклада показват, че резистентността към антибиотици се увеличава много в периода между 2012 г. и 2015 г. в рамките на Европейския съюз, за повечето бактерии и медикаменти, които се наблюдават. 
 
Особено тревожно е нарастването на антибиотичната резистентност, когато вече са налице нови лекарства за лечение на пациенти с определени тежки инфекции, подчертават специалистите. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
В доклада се дава пример с бактерията Klebsiella, която е отговорна за развитието на опасни пневмонии. Тя е резистентна към клас антибиотици, наречен карбапенеми, като устойчивостта и се е увеличила от 6,2% през 2012 г. до 8,1% през 2015 г.
 
Съобщава се и за комбинирана резистентност към карбапенеми и полимиксини в някои държави. 
 
Използването на антибиотици цялостно се е покачило в болниците в ЕС, въпреки регистрирания спад в 6 страни от общността. 
 
„Резистентността към антибиотици е един от най-належащите проблеми на общественото здравеопазване в днешно време. Ако не се справим с него, можем да се върнем във времето, когато дори най-простите медицински операции са били опасни, няма да са възможни и трансплантации на органи, химиотерапия и др.“, коментира европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните - Витенис Андриукитис.