Обикновено в случай на бактериална инфекция като пневмония лекарят предписва антибиотици, чиито прием води до излекуване. Това обаче може да се промени в сравнително близкото бъдеще, тъй като много бактерии стават резистентни на действието на антибиотиците. Тези бактерии са познати като „супербактерии“. 
 
Статистиките сочат, че всяка година около 2 млн души се разболяват, вследствие на инфектиране със супербактерии. За 23 000 от тях само в рамките на САЩ краят е фатален. 
 
Всеки бактериален щам има потенциала да се развие в супербактерия. Характерен пример за това е бактерията c. diff, която живее в червата. Когато приемаме антибиотици, често се случва те да унищожават „добрите“ чревни бактерии, което да доведе до нарушен баланс в чревната микрофлора, което означава повишаване на c. diff. Това може да причини много тежка диария.
 
Друг пример са семейство бактерии, известни като „CRE”, които се свързват с резистентност към почти всички познати антибиотици
 
Положението е толкова сериозно, че според Центровете за контрол и превенция на заболяванията резистентността към антибиотиците е сред най-спешните проблеми на съвремието ни, с които медицината трябва да се справи. 
NEWS_MORE_BOX
 
Какво причинява резистентността на тези бактерии към антибиотици?
 
Подобно на всички живи организми, бактериите се развиват и понякога мутирането в техния геном може да ги направи резистентни към действието на определен антибиотик
 
Резистентността на бактериите може да се дължи на плазмидите, които са част на ДНК на бактериите. Плазмидите навлизат и се размножават в клетката, след което могат да се прехвърлят на останалите клетки. 
 
Лошите новини са, че колкото повече антибиотици приемаме, толкова по-голям става рискът бактериите да станат резистентни на действието на антибиотиците, като най-голяма опасност крие ненужният прием на тези медикаменти.